Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Срібні призери

Цьогоріч українські студенти-спортсмени вкотре довели, як щиро й завзято вміють берегти свої звичаї. Для них святкування Всеукраїнського студентського спортивного фестивалю у Львові вже стало традиційним…
9–16 жовтня на XIV Всеукраїнський студентський спортивний фестиваль до Львова прибуло близько 10 тисяч учасників з усіх куточків та регіонів України. Охочих узяти участь у щорічному святі було багато, адже змагання відбувалися з 9 масових видів спорту: футзал, баскетбол, волейбол, настільний теніс, бадмінтон, шахи, боулінг, більярд і армреслінг. Зокрема, помірятися силами на баскетбольному майданчику спортивного комплексу ЛНУ ім. Івана Франка зібралися жіночі команди з ВНЗ Львова, Тернополя, Миколаєва та Одеси.

Баскетбол
Пофестивалили баскетболістки нашого Університету на славу. Першого ж дня “франківчанки” здобули перемогу в гостей з Миколаєва, які представляли Чорноморський державний університет ім. Петра Могили. Ще на початку матчу господарі впевнено заволоділи ініціативою. Ігровий градус досяг високої позначки і не спадав, доки не пролунав фінальний свисток: 63:38.
Без сумніву, найяскравіший матч наші баскетболістки провели з лідером минулорічного фестивалю – командою дівчат із Львівського державного університету фізичної культури. Тривалий відтинок часу суперники тримали інтригу, то втікаючи, то наздоганяючи один одного. Після того, як господарі майданчика отримали від тренера Олександра Сісіна пігулку агресивності, баскетбольні гойдалки зупинилися на їхню користь. Цього дня наші дівчата перегорнули ще одну сторінку книги перемог ЛНУ ім. Івана Франка – з рахунком 48:44.
Честь команди ЛНУ ім. Івана Франка захищали студентки: Наталя Романюк (капітан команди), Зоряна Федунь, Аня Тисляк, Марія Мацейко, Наталя Ониськів, Оксана Древняк, Надія Решетняк, Аня Гордієнко, Галя Притис, Олеся Дунька, Таня Марчук, Яна Палійчук, Христина Козій, Вікторія Полухіна, Христина Василик. Тренер команди: Олександр Сісін.
За словами наставника команди Франкового університету, наші дівчата здобули хороший результат. Доказ – перемога над досить сильним суперником із ЛДУФК. Проте щоб досягти вищого рівня гри та фізичної підготовки, потрібно ще докласти чимало зусиль.
Водночас варто зазначити, що підготовки потребує не лише команда, а й спортзал, у якому вона тренується й де відбуваються такі заходи, як всеукраїнський фестиваль, універсіада та інші змагання. Зокрема, важко не зауважити відсутності електричного табло під час матчів. Це часто спричинювало непорозуміння та створювало незручності тренерам команд і глядачам-уболівальникам. Грати в баскетбол без табло – усе одно, що дівчині фарбуватися без дзеркала – реально, проте з люстерком значно ефективніше.
У підсумку цьогорічних змагань із баскетболу в рамках Всеукраїнського спортивного фестивалю студентки ЛНУ ім. Івана Франка здобули срібні медалі. Натомість золото й кубок повезли із собою тернопільські економістки. Команда Одеського національного морського університету повторила свій минулорічний результат, посівши третю призову сходинку.

Софія Ткачук,
студентка 2 курсу факультету журналістики
Фото автора.

Міні-футбол
У спорткомплексі нашого Університету змагалися команди з міні-футболу, 24 чоловічі і 6 жіночих. Торік до участі у фестивалі зголосилися тільки три жіночі команди, а для професійного проведення змагань потрібно принаймні чотири. Тому ті змагання були пробними й неофіційними. Тепер команд більше, і одна з них – ЛНУ ім. Івана Франка.
Отож, жіночі збірні поділили на дві підгрупи. Змагання розпочалися. На майданчику – надзвичайно емоційна атмосфера. Кожна гра дівчат – міні-вистава. Дуже багато непередбачуваних моментів. У групі разом з командою ЛНУ ім. Івана Франка були команди Ветеринарної академії і Медичного університету. З Медичним університетом наші зіграли нічию, а з Ветеринарною академією – 4-0 на нашу користь. Відповідно, вийшли в півфінал, де перемогли команду ЛБІ (Львівського банківського інституту). Потім – омріяний фінал. Гра проти команди Рівного. Результат – 5-0. Збірна Львівського національного університету імені Івана Франка посіла почесне друге місце. Наприкінці змагань дівчата привітали одні одних, а також команду суперниць. Гравець Світлана Статишнюк зазначила: “Ця перемога – стимул для розвитку. Переконала, що злагодженість та позитивний настрій команди – найважливіші для успіху. Зважаючи на результати весняного чемпіонату, коли ми не виграли жодної гри, у наступних змаганнях стати срібними призерами – величезний крок уперед і заявка про себе, шанс укотре переконатися, що важливою є не стільки техніка гри, скільки нестримне бажання перемоги”.
Основний склад команди: Світлана Статишнюк, Анастасія Нікуліна, Юлія Горова, Наталя Пасаман, Наталя Кадай, Христина Луців, Марія Левко. Як зазначила Рома Сіренко, завідувач кафедри фізичного виховання, команда, яка представляла наш Університет, – молода. Минулого сезону вони брали участь в Універсіаді Львівщини.
Секцію з жіночого міні-футболу в ЛНУ ім. Івана Франка засновано на базі академічної групи філософського факультету. Тепер до складу команди входять студентки факультету журналістики, філологічного, іноземних мов та ін. Сьогодні тренування відвідують 12 дівчат, серед них – 4 першокурсниць. Набір триває. Тренування – важка праця, але студентки стараються. Головне, що є бажання. Юрій Щепанський, тренер жіночої збірної з міні-футболу, зазначив: “Потрібно забути про перемоги і поразки. Варто багато працювати далі, адже наша мета – потрапити в трійку лідерів на спартакіаді серед ВНЗ Львівщини”.

Божена Кецмур,
Студентська інформаційна мережа
Фото автора