Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Студент для студента!

4 листопада 2010 року в Дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбувся семінар “Студентська демократія”, основна мета якого – покращити модель функціонування студентського самоврядування в Університеті. Завданням семінару було зібрати представників студентського самоврядування, адміністрації та громадських організацій Франкового університету для обговорення проблем і можливих шляхів їх вирішення у системі студентського самоврядування. Нове бачення та ідеї представили на прикладі функціонування студентського самоврядування в університетах Швеції.
Захід організували в рамках кампанії “Я – нове покоління”, спрямованої на розбудову та зміцнення демократичного суспільства в Україні. Проект відбувається за підтримки Міжнародної фундації Центральної партії Швеції (Centre Party International Foundation). Партнери проекту – громадські організації “Центр “Молода дипломатія” (Львів) та Українська студентська спілка (Донецьк).
Упродовж першої половини семінару учасники заслухали доповіді голів студентського самоврядування ЛНУ ім. Івана Франка Романа Яциковича та президента ГО “Центр “Молода дипломатія” Ярини Вдовичин. Гості з Донецького національного університету Катерина Семенова та Тетяна Румянцева розповіли про функціонування студентського самоврядування у своєму університеті. Маркус Перссон – голова Ліберально-консервативної асоціації студентів в Університеті Упсали, Швеція, член правління Centerstudenter (Студентського союзу Центральної партії Швеції), та Тетяна Сироватка – студентка Школи економіки та менеджменту в університеті в м. Люнд, Швеція, координатор проекту “Нове покоління” у Львові, представили моделі функціонування студентського самоврядування у двох найдавніших університетах Швеції. З вітальним словом виступили проректор із наукової роботи ЛНУ ім. Івана Франка Богдан Котур та в. о. декана факультету міжнародних відносин ЛНУ ім. Івана Франка Ігор Бик.
Друга половина заходу відбулася у форматі творчої майстерні – учасники працювати в невеликих групах та представили свої ідеї щодо покращення функціонування студентського самоврядування.
Аналітичні доповіді та жваві дискусії допомогли виявити найважливіші проблеми функціонування студентського самоврядування в Університеті. Більшість учасників погодилася, що низький рівень участі студентів у самоврядуванні – одна з найбільш очевидних проблем. Позитивна реклама, залучення студентів до діяльності в самоврядуванні з перших днів студентського життя, підвищення рівня мотивації через вдалий піар можуть стати в пригоді для подолання цієї проблеми.
Щодо посилення впливу студентського самоврядування на життя Університету (адже основне покликання студентського самоврядування – представляти і захищати інтереси студентів), то учасники запропонували цікаві ідеї, які буде викладено, як і всі матеріали, на сайті проекту “Нове покоління”.
Результати воркшопу, а також підтримка зі шведського боку (представники студентського самоврядування в процесі конференції домовилися про співпрацю та постійну інформаційну підтримку з Маркусом Перссоном) – лише перший етап на шляху змін. Попереду – копітка праця. Але нас об’єднує велика мета – зробити своє студентське життя кращим!
Інформацію про результати семінару можна дізнатися за адресою: http://ngproject.org/

Тетяна Сироватка,
студентка Школи економіки та менеджменту в університеті в м. Люнд, Швеція, координатор проекту “Нове покоління” у Львові