Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Інститут археології Університету відзначив ювілей

Інститут археології ЛНУ ім. Івана Франка відзначив десяту річницю від дня заснування. На честь ювілею в Музеї історії Університету з 11 до 15 жовтня відбулася виставка розкопок та праць Інституту археології.
Урочисто відкрили експозицію за участі ректора Університету Івана Вакарчука, директора інституту Михайла Филипчука та начальника управління охорони культурної спадщини Львівської обласної державної адміністрації Василя Івановського.
Заснований у 2000 році з ініціативи Івана Вакарчука, сьогодні інститут, під егідою директора Михайла Филипчука, є міцним фундаментом історичних досліджень на загальнодержавному та міжнародному рівнях. Основна зона зацікавлень Інституту археології – дослідження слов’янського світу в Західній Україні. “Ми живемо в центрі слов’янського світу, однак у сучасній нашій історії доволі викривлене сприйняття Західної України в історичному контексті”, – сказав у коментарі газеті “Каменяр” директор Інституту археології, кандидат історичних наук, доцент кафедри археології та історії стародавнього світу Михайло Филипчук.
“Ми увійшли в нову фазу розвитку археології, що її називають соціальною археологією. Тепер відмовляємося від низки класифікацій і творимо картину періоду, який досліджуємо”, – додав Михайло Филипчук.
До основних завдань Інституту археології його директор зарахував також добротну та всебічну підготовку якісно нових кадрів, що мають сприяти розвитку новітньої археологічної науки за новими вдосконаленими принципами.
Серед основних заслуг Інституту археології – міжнародна співпраця. Зокрема, інститут налагодив співпрацю з інститутами археології Вроцлавського університету, Російської АН, Інститутом прото- та ранньої історії Віденського університету й іншими провідними університетами світу.
Головні об’єкти польових досліджень Інституту археології – Плісненський археологічний комплекс, літописний Буськ та різночасові пам’ятки в околицях села Андріївки Буського району. Ці дослідження, за словами директора інституту, дають змогу, разом із вивченням інших старожитностей, висвітлювати складні етнокультурні та державотворчі процеси І – початку ІІ тисячоліття н.е.
Інтерв’ю з директором Інституту археології Михайлом Филипчуком про заснування інституту, його розвиток, пріоритети роботи та відкриття, що сколихнули науковий світ, читайте в наступному номері “Каменяра”.

Олег Вівчарик,
Студентська інформаційна мережа