Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Дебатний клуб у Львові

Дуже часто в системі комунікації виникають суперечливі питання, які потребують не лише чіткого викладу, а й різноманітної інтерпретації проблеми. Спільне обговорення, дискусія, боротьба за правоту швидше приводять до істини, змушують зважити “за” і “проти”, а вже тоді зробити висновки. Форма такого спілкування – дебати, одна з популярних серед молоді.
З-поміж наявних форматів проведення дебатів – всесвітні шкільні дебати, дебати громадянського форуму (Теда Тернера) та британський формат парламентських дебатів – найбільш популярний останній різновид.
Британський формат парламентських дебатів (БФПД) є моделлю британського парламенту; дві команди (одна – стверджує, інша – заперечує) намагаються переконати у своїй правоті суддю. Особливість БФПД – те, що дебатери дізнаються тему раунду за 15 хв. до його початку. Не знаючи попередньо теми, яку обговорюватимуть, учасники дебатів здійснюють так званий “загальний пошук”. Ідеальний дебатер для такого формату – добре інформована в широкому колі питань людина, а використовувати фахові знання заборонено. Першочергова мета БФПД – зацікавити аудиторію. З цим пов’язана динамічність та гнучкість дебатів.
Дебатний клуб є й у Львові, як одне з відділень ВМГО “Дебатна академія”. Загалом в Україні 5 таких відділень – у Харкові, Львові, Донецьку, Дніпропетровську та Києві. У нашому місті клуб сформували у 2008 році, але активно почав діяти з вересня цього року під керівництвом президента Львівського відділення ВМГО “Дебатна академія” Аліни Ковальчук, студентки 3 курсу юридичного факультету ЛНУ ім. Івана Франка. До участі в дебатах долучається активна молодь не лише Франкового університету, а й НУ “Львівська політехніка”, Українського католицького університету, Львівської комерційної академії та Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького. Формат – британські парламентські дебати.
“Дебати для мене – спосіб життя, – розповідає Аліна Ковальчук. – Спосіб спілкування з новими, цікавими, розумними й освіченими людьми, які прагнуть отримувати інформацію та ділитися нею. Уперше дізналася про дебати ще навчаючись у 9 класі, й одразу зацікавилася такою формою комунікації. Обрання президентом відділення для мене було несподіваним, проте закономірним результатом моєї багаторічної діяльності в цій сфері. Така відповідальна посада не лише відкриває нові перспективи, а й зобов’язує”.
Львівське відділення Дебатної академії планує невдовзі реалізувати такі проекти:
– турнір між ВНЗ Львова;
– розвиток шкільних дебатів;
– всеукраїнський дебатний турнір;
– еко-дебати під егідою ООН у співпраці з Інститутом громадського лідерства;
– семінари і тренінги.
Отже, для тих, хто прагне самовдосконалення, хоче знайти багато цікавих і розумних друзів, подорожувати Україною, брати участь у захопливих дискусіях, безкоштовно відвідувати семінари та тренінги з саморозвитку – двері ВМГО “Дебатна академія” завжди відкриті.

Уляна Барановська,
Студентська інформаційна мережа