Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Вчимося кіномистецтва

Як зняти власний фільм? Про все, що для цього необхідно, розповідав Віктор Пивоварчук, продюсер Relative Light Entertainment, на майстер-класі “Знімаємо свій фільм. Як отримати якісний продукт при обмежених ресурсах”, що відбувся 1 листопада в 350-й аудиторії Університету. Майстер-клас, а також відкриту лекцію Юрія Прохаська “Мас-медіа: засіб маніпуляції чи об’єктивне віддзеркалення дійсності” презентував фестиваль “Кіномедіа”. Мета фестивалю, як окреслено в буклеті, така: “Підтримати правильне сприйняття ролі медіа як важливого елементу демократичного суспільства, розуміння вагомості існування незалежних об’єктивних ЗМІ, що кожному надають змогу свідомо ухвалювати важливі рішення та не бути маріонеткою у світі інформації та пропаганди”. “Кіномедіа” відбулася в Києві 8–19 листопада. У програмі – показ ретроспективних фільмів і конкурс робіт українських режисерів. Організатори обіцяють переможцеві мандрівку на 64-й Канський кінофестиваль.
Під час майстер-класу з’ясувалося, що хороший фільм можна зняти і без повного комплекту професійної техніки, професійної команди і великого бюджету. Для прикладу Віктор Пивоварчук навів режисера Роберта Родрігеса, який своє перше повнометражне кіно зняв сам за нереально малий бюджет – 7 тисяч доларів. І завдяки цьому фільму потрапив у Голівуд.
Спершу продюсер Relative Light Entertainment представив рецепт “приготування” фільму, а саме – його головні компоненти: ідея, люди, картинка, звук і бюджет. Усе починається зі сценарію, у який потрібно закласти драму, конфлікт. “Ваше завдання – не розказувати, коли знімаєте! Ви повинні показувати! Фільм – командна гра 3–5 і більше осіб. Також вам потрібні глядачі”, – зазначив Віктор Пивоварчук і наголосив, що один із головних складників фільму – звук. За словами Жана-Люка Годара, “звук – 60% фільму”.
Далі продюсер розповів про сам процес знімання фільму, а наприкінці підсумував: “Мінімум, який вам потрібен для знімання кіно, – сценарій, команда або книга Родрігеса “Повстанець без команди”, актори, портативна камера або фотокамера з функцією відео (HPSLP), штатив, відбивач, портативний звуковий рекордер, ноутбук або багато карт пам’яті”. На завершення майстер-класу демонстрували короткометражний фільм “Три останні хвилини”, знятий таким способом.
Студенти й викладачі дізналися про всі тонкощі кіносправи. Майстер-клас засвідчив, що зняти свій фільм реально, потрібен правильний підхід.

Мар’яна Калина,
Студентська інформаційна мережа