Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

XVII конференція Асоціації українських германістів

Завершила роботу XVII конференція Асоціації українських германістів (АУГ). Науково-практична конференція на тему “Навчати і вчити німецьку мову в міжкультурному середовищі” відбулася 22–23 жовтня 2010 р. у Львівському національному університеті імені Івана Франка. Львів гостинно приймав близько 200 учасників з усіх куточків України – від Луганська до Ужгорода, від Чернігова до Сімферополя. Також активно взяли участь у заході іноземні гості – Гаральд Геррманн, перший секретар, керівник відділу культури, освіти та меншин посольства Федеративної Республіки Німеччини в Україні, Крістіна Павловіч, заступник керівника Гете-інституту в Україні, Флоріан Кюхлер, керівник DAAD (Німецька служба академічних обмінів), Тобіас Фогель, лектор Австрійської служби з обмінів, проф., д-р Йоахім Кнапе, директор семінару загальної риторики при університеті в м. Тюбінг, проф., д-р Петер Візінгер, інститут германістики, Віденський університет, Крістіан Акс, експерт-консультант і координатор центрального управління закордонної шкільної освіти.
Урочисте відкриття конференції відбулося в Актовій залі Львівського Національного університету імені Івана Франка. Працювало 6 секцій, які охопили всі інтереси учасників, а саме:
“Лінгвістичні дослідження на уроці іноземної мови”;
“Методика і дидактика уроку іноземної мови в шкільному контексті”;
“Стилістичні, риторичні і текстолінгвістичні підходи на уроці іноземної мови”;
“Розвиток навчальної програми в навчанні іноземної мови у вищій школі. Нова навчальна література”;
“Міжкультурний аспект і перекладознавство”;
“Використання фільмів на ­уроці”.

Львів’яни вміють приймати гостей. Увечері в п’ятницю проведено культурний захід у Будинку вчених. Учасники конференції мали змогу насолодитися чарівними звуками флейти, почути композиції Баха у виконанні акордеона, зануритися у світ чарівних пісень сестер, які співали іспанською та англійською мовами. Фольклорний ансамбль “Журавка” подарував старовинні народні пісні. Різних за віком, веселих за вдачею жінок об’єднала любов до української народної пісні. Закохані в пісню, чудові виконавиці з фольклорного ансамблю “Журавка” дарують радість людям уже 30 років.
Асоціація українських германістів організовує таку конференцію щороку. А отже, асоціації вже 17 років. Чого досягнуто? АУГ вигідно вирізняється серед аналогічних товариств. Тут постійно вирує життя – тривають суперечки про навчальні плани, про апробацію підручників, про нові підходи у вивченні іноземної мови. А, як відомо, у суперечці народжується істина.
Для підвищення престижу вивчення німецької мови АУГ щороку проводить всеукраїнські акції. Наприклад, у 2008 році виготовлено настінний альбом із малюнками школярів України на тему “Warum lerne ich Deutsch?” (“Чому я вивчаю німецьку мову?”). 2009 року асоціація випустила щоденник, у якому в короткій формі розказано про кожну область України та Республіку Крим, а фотографії рідних місць зробили українські учні. АУГ видає журнал DaFiU, у якому кожен – від учителя, який працює в початковій школі, до досвідченого викладача університету – відшукає щось своє.
В АУГ близько 400 членів. Членство в Асоціації українських германістів престижне й водночас відповідальне. Зобов’язує ще більше пропагувати передовий педагогічний досвід, розробляти основні напрями і форми активізації пізнавальної, науково-практичної діяльності учнів, удосконалювати свою педагогічну майстерність.
Не дивно, що асоціація постійно збільшується. Цього року лише в одному закладі – Навчально-виховному комплексі ім. Василя Симоненка – до Асоціації українських германістів вступили 10 учителів німецької мови та активно взяли участь у науково-практичній конференції. Дирекція цього закладу на ділі пропагує престиж німецької мови – Ярослава Скоропад, заслужений вчитель України, автор першого в Україні німецького букварика, Наталя Борейко, заступник директора, учитель за професією і за покликанням.
Завдяки членству в АУГ на робочих зустрічах є нагода поспілкуватися з авторами підручників німецької мови (І. Савчук, Л. Горбач, В. Орап та іншими) й почути їхнє бачення методики викладання за підручниками.
На конференціях є чудова можливість започаткувати контакти з колегами, а тем для обговорення у фахівців своєї справи – безліч. Чимало вчителів німецької мови Західного регіону України навчалися у Львівському національному університеті імені Івана Франка. Завдяки таким науковим заходам зустрічаємося зі своїми викладачами – вічно молодими і невгамовними Т. Комарницькою, Т. Буйницькою, Л. Віталіш, А. Паславською, Б. Максимчуком, Н. Петращук, В. Сулимом, Т. Струк. Завжди прагнемо з ними поспілкуватися, подякувати за науку. Бо тільки тепер усвідомлюємо, що вони не тільки передавали знання, а й готували нас до життя.
На XVII конференції АУГ відбулися вибори президента та віце-президентів асоціації. Одноголосно переобрано на посаду президента АУГ проф., д-ра Аллу Паславську (Львівський національний університет імені Івана Франка). Віце-президентом з наукової роботи обрано проф. д-ра Тараса Кияка (Київський національний університет ім. Т. Шевченка), віце-президентом, який відповідає за роботу з вищими навчальними закладами, проф. д-ра Ларису Ягупову (Донецький національний університет), віце-президентом, який відповідає за роботу зі школами, Івана Лозенка (Навчально-методичний центр освіти м. Львова, Львівський ліцей менеджменту).
Це велика честь, а водночас велика відповідальність. Упевнений, що лише спільними зусиллями можна досягти висот. А члени Асоціації українських германістів налаштовані оптимістично.

Іван Лозенко,
віце-президент Асоціації українських германістів, Навчально-методичний центр освіти м. Львова