Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Географія: що нового?

Кажуть, у географії практично неможливо зробити відкриття, бо все вже досліджено. Однак постійно переконуємося, що на теренах нашої держави чимало невідомого й невивченого.
Серед важливих здобутків української географії – точне визначення географічного центру України, у якому взяв участь і науковець нашого Університету. У 2003 році за рішенням Державної служби геодезії, картографії та кадастру України створили групу фахівців із Києва та Львова під керівництвом директора Науково-дослідного інституту геодезії та картографії Юрія Карпінського, до якої увійшов доцент географічного факультету ЛНУ ім. Івана Франка Володимир Грицевич. Унаслідок плідної праці колективу та завдяки використанню сучасних комп’ютерів і програмного забезпечення встановлено, що ГЦУ розташовано на околиці села Мар’янівка Шполянського району Черкаської області в пункті з координатами 49?01’39’’ північної широти і 31?28’58’’ східної довготи. Слід зазначити, що враховано не лише звивистість державного кордону на всій його протяжності, а й той факт, що Україна – частина просторового еліпсоїда. Місце розташування центру затверджено наказом Держкомприроди України №95 від 20 травня 2005 року. А в селі Мар’янівка на цьому місці споруджено пам’ятний знак.
Великий внесок у розвиток науки на географічному факультеті зробив заслужений професор Львівського національного університету імені Івана Франка, доктор географічних наук, завідувач кафедри економічної і соціальної географії Олег Шаблій, який нещодавно відсвяткував своє 75-річчя. Цей видатний учений відомий не лише на теренах нашої держави, а й далеко за її межами. Олег Іванович узяв участь у створенні потужного наукового видання – “Національного атласу України”. Презентували атлас торік на Форумі видавців у Львові. “У підготовці видання взяли участь не лише географи і картографи на чолі з академіком Л. Руденком (до редколегії увійшли представники найбільших географічних осередків України), – каже Олег Іванович, – а й економісти, історики, археологи. Видати таку фундаментальну працю дуже нелегко. Кожна держава вважає честю мати такий атлас, адже він у різноманітних вимірах дуже компактно, комплексно й системно розкриває сутність держави. Національний він тому, що це, передусім, – атлас держави. Усім добре відомо, що державу творить корінна нація, тому наш атлас відображає всі історичні, географічні, демографічні, економічні, соціальні, духовні аспекти буття української нації й описує її від давніх часів до сьогодення. Наприклад, тема Голодомору є подразником для багатьох, але ми наполягли, щоб подати її в атласі. Також окреслено найважливіші зміни в житті нашого народу: індустріалізацію, колективізацію (яка призвела до Голодомору), так звану культурну революцію. Але підкреслюю, що це – географічний атлас, тому тут головне – природа, населення й суспільство загалом. Дуже добре висвітлено природу: від початків існування Землі й тектоніки, всіх характеристик земної кори до великого розділу про екологію. Звісно, першим національним атласом вважаємо атлас В. Кубійовича, виданий 1937 року. Тому наш атлас – другий, але, фактично, саме він – перший, опублікований у незалежній Україні. У 2000 році вийшов указ Президента України про видання такого атласу. Його готували сім років, і в 2007 році надрукували. Участь у створенні праці взяли й працівники географічного факультету нашого Університету: проф. Я. Кравчук, доц. А. Мельник, доц. І. Ковальчук. Щодо мене, то я найбільше доклав зусиль до редагування карт населення, економіки й частково історії. Після моїх переглядів і зауважень внесено досить багато суттєвих поправок”.
Варто також наголосити, що Олег Шаблій – автор ідеї та організатор розробки надзвичайно цікавого проекту – атласу Львова. Докладніше про проект розповів автор: “Плануємо цього року видати першу в історії нашої науки і в історії нашого міста працю – “Львів. Комплексний атлас”. Це – система карт, різних за змістом і з різними сюжетами, які згруповані у вісьмох розділах. Укладено атлас на основі найновіших матеріалів, у ньому вміщено чимало цікавих і не відомих досі фактів. Один із них – те, що Львів розташований у центрі європейського “географічного хреста”. Якщо провести Головний європейський вододіл від Португалії аж до Північного Уралу, а від Ґданська до Одеси – найкоротшу лінію, то Львів буде на їхньому перехресті. Тобто Львів – у точці перетину лінії Головного європейського вододілу та найкоротшої лінії між двома великими водними басейнами. Я б назвав це явище не просто географічним, а навіть геокосмічним. Створює атлас великий колектив учених, передусім – кафедра економічної та соціальної географії Університету. Учений секретар – доц. Леся Вісьтак. Активну участь беруть представники кафедри конструктивної географії і картографії, кафедри фізичної географії, частково геоморфології, раціонального використання природних ресурсів і охорони природи, ґрунтознавства й географії ґрунтів та географії України. Також запрошуємо істориків Інституту українознавства імені Крип’якевича. Консультант з історії Львова – директор Наукової бібліотеки Університету Василь Кметь. Зазначу, що Ігор Мельник, редактор газети “Галицька брама”, відомий львовознавець, виготовив кілька карт із давніх часів. Атлас буде дуже гарно проілюстровано. До нього ввійдуть унікальні карти, серед яких навіть фрагмент навігаційної карти (портулана) XIV століття, на якій уперше зображено “місто Лева” (“Civita de Leo”), а також карти Боплана, де картографічно представлено Львів у XVII столітті”.
Такі роботи дуже важливі для нас, українців, адже ми стільки років боролися за свободу й свободу слова зокрема, і от тепер завдяки тривалій плідній праці наших науковців маємо змогу краще пізнати себе, свою сутність, розширити знання про рідну Батьківщину, ну і, звісно, про наше чудове, сповнене таємниць місто Лева!

Богдана Баюнова