Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Огляд заходів Педагогічного коледжу Університету

12 жовтня в Педагогічному коледжі ЛНУ ім. Івана Франка відкрито виставку “Українська Повстанська Армія. Історія нескорених”. Циклова комісія викладачів суспільних дисциплін на чолі з кандидатом історичних наук О. Сурмач-Цюприк відроджує правду про українську історію, Українську Повстанську Армію і передає її молодому поколінню як заповіт служінню Батьківщині.
13 жовтня в актовій залі навчального закладу відбулася мультимедійна презентація дослідження кандидата історичних наук Марти Гавришко “Жінки у боротьбі за Україну”. Українські жінки – перші, хто надавав підтримку воякам УПА. Участь жіноцтва не обмежувалася зовнішньою підтримкою визвольного руху – чимало з них були його активними членами. Окремі ділянки повстанської діяльності трималися передовсім на жінках. Вони були чудовими кур’єрами та зв’язковими, незамінними працівниками в друкарнях, дехто обіймав високі посади в підпіллі. Жінки – учасниці визвольного руху розділяли з чоловіками всі труднощі повстанського життя й засвідчили справжній приклад любові до своєї землі.
21 жовтня, з нагоди сторіччя від дня народження Михайла Дяченка – Марка Боєслава – “Гомона”, відбулася мультимедійна презентація праці дослідника Яворівського фотоархіву Василя Гуменюка. У лавах УПА змагалося багато письменників. Імена більшості з них, хто поклав на вівтар незалежності України своє життя, не збереглися. Сьогодні їхні твори повертаються до нас як документальні свідчення того буремного часу. Приклад – творчість М. Дяченка. Його повстанська муза була дієвою зброєю в боротьбі за українську самостійність.

Також студенти Педагогічного коледжу відвідали замки Львівщини “Золота підкова” та Національний музей-меморіал жертв окупаційного режиму “Тюрма на Лонцького”. А 25 жовтня відбувся перегляд документального кінофільму “Золотий вересень. Хроніка Галичини 1939–1941 рр.” (режисер Тарас Химич).

Оксана Сурмач-Цюприк
Фото Олега Гордійчука