Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Про державність із уст фізика

10 листопада в Актовій залі Університету на запрошення Студентського уряду доктор фізико-математичних наук, професор, академік НАН України, народний депутат України І–IV скликань, автор близько 500 наукових статей, 7 монографій та підручників Ігор Юхновський прочитав  відкриту лекцію з питань державності.
85-річний Ігор Рафаїлович бачив на своєму віку чимало, а найважливіше – становлення незалежної української держави, тож кому, як не йому, є що сказати з цього приводу. Він виступив перед спудеями не як фізик, математик, а насамперед як громадянин України.
“Кожен свідомий українець повинен упевнено стояти на ногах, – мовить Ігор Юхновський, – мати хорошу високооплачувану роботу, бо добре виконана робота – багатство для держави. Чому на першому місці – питання про зарплату, а не розповідь про високі ідеали? Бо саме завдяки їй життя людини забезпечене матеріально. Мінімальна зарплата має становити 6 тисяч гривень”.
Попри поважний вік, фізик-теоретик веде спортивний спосіб життя, про що й розповів львівським спудеям: “Я встаю о шостій годині і щоранку бігаю та роблю зарядку, бо головне – гарне самопочуття та почуття гумору”. Дуже цікавими були роздуми Ігоря Юхновського про роль мови: “В Україні маю право не розуміти польської, російської, мадярської, але зобов’язаний розуміти українську. Двомовність – недо­пус­тима”.
Після промови присутні задавали знаному українцеві запитання, відповідаючи на які, він ще раз довів свою обізнаність у всіх сферах.
Здавалося, не існує запитання, що може загнати цю людину в глухий кут. Ігор Рафаїлович упевнено ділився з публікою баченням економічної ніші України у світі, знаннями про атомну енергетику, ставленням до церкви та Бога, а також помилками, яких припустився в минулому. Нині визнає, що не все зробив правильно, не всім сказав те, що варто було, і має за чим шкодувати. Ставлення до теперішнього президента висловлювати відмовився, мовляв, не знає, як його оцінювати. А присутнім на прощання порадив щоразу з’їдати яблуко перед сном. Кому, як не йому, про це говорити!
Важливо й те, що Ігор Рафаїлович знайшов спільну мову з молодими людьми, навіть дав кілька настанов, як будувати державу: “Так, ви маєте знати, за кого голосуєте, орієнтуватися в політичній ситуації. Але не поспішайте. Насамперед вчіться і ставайте фахівцями, бо тільки тоді зможете отримати хорошу роботу. І вірте в Бога. Кажу вже як фізик. Бо всі фізики, які працюють у “Женевському колайдері”, вірять у Бога. А жити не спішіть – усе само прийде”.

Юлія Гриценко,
Студентська інформаційна мережа
Фото Олега Гордійчука