Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Громадський оргкомітет із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду закликав українців та Церкви вшанувати пам’ять жертв цієї трагедії

Звернення з нагоди вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні опублікував Громадський оргкомітет із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932–1933 років. Комітет закликав громадян запалити 27 листопада свічки пам’яті про мільйони жертв Голодомору.
До складу Громадського оргкомітету дали згоду ввійти: академік Ігор Юхновський, доктор філософії, письменник Євген Сверстюк, екс-віце-прем’єри академік Микола Жулинський та Іван Васюник, генеральний секретар Світового конгресу українців Стефан Романів, ректор НУ “Києво-Могилянська академія” Сергій Квіт, ректор Львівського національного університету імені Івана Франка Іван Вакарчук, історики Володимир В’ятpович та Василь Марочко, культурні діячі Ніна Матвієнко, Євген Станкович, правозахисник Євген Захаров та інші.
Оргкомітет уже повідомив, що на своєму засіданні затвердив план всеукраїнських заходів до Дня пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932–1933 років в Україні під загальною назвою “Голодомор’32–33 – це геноцид. Пам’ятаємо”, а також звернення до українців.
У зверненні, крім вищезазначеного заклику запалити свічки пам’яті, також міститься заклик до всіх Церков та релігійних організацій України провести молитовні служіння та взяти участь у жалобних заходах із вшанування пам’яті жертв Голодомору.
Оргкомітет закликав політичні партії, громадські організації та інші інституції громадянського суспільства на аполітичній основі, за відсутності партійної чи іншої символіки, під національними прапорами із жалобними стрічками в Києві та на місцях приєднатися 27 листопада до акції.
День пам’яті жертв Голодомору і політичних репресій відзначають в Україні щороку четвертої суботи листопада.

За повідомленням Релігійно-інформаційної служби України