Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Санаторію-профілакторію – 60 років

 

Усе почалося з 25 місць у гуртожитку на вулиці Герцена, 7 – саме сюди далекого 1950 року прийшли на оздоровлення перші 25 студентів.
Крім 25 стаціонарних місць для поселення, була досить скромна лікувальна база, що складалася з харчоблоку та двох медичних кабінетів: процедурного і фізіотерапевтичного, у якому працювало два лікувальні апарати.
1955 року санаторій-профілакторій Університету розширили до 50 місць, відкрили кабінет лікувальних ванн – найулюбленіша процедура студентів.
У 1978–1980 роках значно поліпшено умови оздоровлення. Відремонтували всі приміщення закладу. Розширили площу фізіотерапевтичного кабінету, кількість лікувальних апаратів збільшили до 12, обладнали устаткуванням кабінети: стоматологічний, лікувальної фізкультури і масажу, інгаляторій, реконструювали кабінет лікувальних ванн, у харчоблоці покращили інтер’єр залу-їдальні, придбали нові меблі. Стіни закладу прикрасили стендами на актуальні для студентів медичні теми. У кожному заїзді серед студентів обирали актив, що допомагав організовувати дозвілля – тематичні вечори відпочинку у святкові й вихідні. До святкових дат відпочивальники готували стінні газети “Блискавки” з гумористичними статтями, віршами, малюнками.
Оновлені умови оздоровлення надихають студентів і працівників санаторію-профілакторію на добрі справи, тут доброзичлива, творча атмосфера і взаємоповага. Усі ці роки студентів вабить у санаторій-профілакторій, як до цілющого джерела, де можна отримати добрий настрій, натхнення до життя і навчання, до творення прекрасного. А в працівників зростає професіоналізм, майстерність та бажання працювати краще.
Цікаво проходять конкурси “Найкращий у професії” серед медичних працівників та працівників харчоблоку, а також змагання між санаторіями-профілакторіями Львівського національного університету імені Івана Франка та Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, що потребувало значної попередньої праці з поглиблення професійних знань.
Наші працівники блискуче виконували завдання, конкурси відбувалися жваво, з дискусіями. Це давало змогу повірити у свої сили і сприяло новим досягненням.
Після 1978 р. колектив санаторію-профілакторію ЛНУ ім. Івана Франка неодноразово здобував призові місця серед санаторіїв-профілакторіїв Львівської області. 1986 року за найкращу організацію лікувального процесу та високі показники в роботі виборов перше місце в Україні. Почесні відзнаки санаторій-профілакторій здобував і впродовж недавнього часу, зокрема від виконавчої дирекції Львівського обласного Фонду соціального страхування, від профспілкових організацій та адміністрації Університету.
Щороку в санаторії-профілакторії є 12–13 заїздів, за рік оздоровлюємо 600–650 осіб, а якщо вдатися до арифметики, то за 60 років оздоровилося 39 000 студентів.
Усі два десятки наших працівників – високого рівня фахівці, медиків атестовано на першу та вищу кваліфікаційну категорію, кухарі та офіціанти мають відповідні розряди. На виробничих нарадах аналізуємо всі процеси діяльності, регулярно моніторимо якість відбору на оздоровлення та якість оздоровчої роботи, проводимо  анонімне анкетування студентів. Уважно вивчаємо їхні відгуки, побажання, зауваження, виправляємо свої недоліки. Результати моніторингу з відбору передаємо для аналізу і висновків у студентську поліклініку та студентський профком. Намагаємося урізноманітнити процес оздоровлення, дедалі активніше виховувати в студентів навички здорового способу життя. У спілкуванні зі студентами панує взаєморозуміння, взаємоповага, доброзичливість і терпіння.
З нагоди ювілею згадуємо минуле. Найдовше в колективі працює сумлінна і відповідальна кухонна працівниця Надія Кізима, це її перша в житті робота. Пані Надія з піднесенням згадує, які зміни в санаторії-профілакторії відбулися на її очах, а також зазначає, що кухня працювала і працює традиційно й оригінально, а головне – смачно! Медична сестра вищої кваліфікаційної категорії Марія Левкович каже: “Пам’ятаєте, які вірші нам присвячували студенти, як цікаво проходили тематичні вечори відпочинку”. Молодша медична сестра Ганна Якобчук пригадує, як колись давно у день Св. Миколая ми клали студентам під подушки пляшечку сиропу шипшини, настій елеутерококу, полівітаміни або печиво, булочку.
Чимало років у колективі працюють і мають високий авторитет лікар-терапевт вищої категорії Богдан Цап, лікар-стоматолог 1-ї категорії Богдан Майорчак, старша медична сестра вищої категорії Христина Замостна, сестра-господиня Зоя Сапрун, медична сестра Оксана Харо, масажист Юрій Горловой, молодша медична сестра Руслана Домінчук, кваліфікований головний бухгалтер Марія Чорній. У харчоблоці працюють майстри своєї справи – кухарі Катерина Теплицька, Надія Чума, офіціанти – Надія Бень, Мирослава Ваврих, кухонна працівниця Олена Лучків, комірник Аліція Савчак. Недавно наш колектив поповнили комендант корпусу Ярослава Сеньків, працівники охорони, прибиральниці.
Завдяки загартованому кадровому потенціалу впродовж років нам вдається зберегти та примножити гарні традиції. Для досягнення успіхів у роботі велике значення має позитивний психологічний клімат у колективі, а спільна праця об’єднує людей, породжує довіру, виявляє лідерів, дає змогу молодим фахівцям виявити себе.
За статистикою, 75% хвороб дорослого населення залежить від рівня якості життя та шкідливих звичок у роки навчання, тому виховання в молоді потреби збереження та зміцнення здоров’я – головний критерій доцільності всіх сфер діяльності державних закладів.
В Університеті роботу санаторію-профілакторію розцінюють як діяльність, спрямовану на збереження та зміцнення здоров’я студентів. Якісна освіта та міцне здоров’я – запорука життєвого успіху.
Завдяки батьківському ставленню до студентів Ректора Івана Вакарчука та адміністрації Університету санаторій-профілакторій сьогодні відповідає сучасним вимогам оздоровниці, тут є зручні соціально-побутові умови проживання та хороша лікувальна база. Ми працюємо згідно з Ліцензією Міністерства охорони здоров’я України на медичну практику та Акредитаційним сертифікатом першої категорії.
Наш колектив і студенти, які оздоровилися, пишаємося нашим Університетом і Ректором Іваном Вакарчуком – за його виняткову скромність, виваженість, вишукану шляхетність, мудрість і добре серце.

Римма Кулинич,
головний лікар санаторію-профілакторію
ЛНУ ім. Івана Франка