Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Центр культури та дозвілля “ЛИС МИКИТА”

Центр культури та дозвілля Університету створює умови для естетичного розвитку особистості, виховання у студентської молоді моральних і культурних рис, національної свідомості, сприяє розвитку та популяризації української та світової культури і мистецтва. У центрі працює понад 10 мистецьких колективів і гуртків, які беруть активну участь у культурно-мистецькому житті Університету та області й відомі далеко за її межами.

Народна капела бандуристок “Зоряниця”
У репертуарі капели – українська фольклорна музика, європейська класика, інструментальні твори сучасних композиторів. Концертні програми “Зоряниці” розкривають колорит і багатство одного з найдавніших народних інструментів – бандури, підкреслюють багатогранність і мелодійність української пісні. Незабутніми для “Зоряниці” були виступи в Болгарії, Бельгії, Голландії, Німеччині, Литві, Польщі, Росії, Білорусі, а також концерти у м. Каневі, с. Шевченковому, с. Моринцях на Черкащині та в багатьох інших місцевостях України.

Народна чоловіча хорова капела “Прометей”
Хор виконує різноманітні за жанром і тематикою твори: понад 150 творів композиторів української класики, народної музики і світової хорової спадщини (від хорових мініатюр до творів великих форм).
Капела часто виступає з концертами в містах і селах України, а також за кордоном (Латвія, Росія, Польща).

Народний камерний оркестр
Народний камерний оркестр – своєрідна творча майстерня музикантів. Камерний оркестр успішно виступав у різних містах України та за її межами, зокрема, в Естонії, Латвії, Литві, Росії, Молдові, Польщі, Німеччині, Австрії, США.
Репертуар колективу складається з творів композиторів різних стилів і епох (А. Вівальді, В. А. Моцарт, Й. Гайдн, Й. Брамс, Г. Перселл). Оркестр широко пропагує твори українських композиторів – Д. Бортнянського, В. Барвінського, М. Лисенка, С. Людкевича, М. Скорика, Б. Янівського та ін.

Народний ансамбль пісні і танцю “Черемош”
Основа колективу – понад 60 талановитих студентів, які займаються в трьох групах: хоровій, танцювальній та оркестровій.
У програмі колективу – зразки фольклору західних (Гуцульщини, Буковини, Бойківщини, Лемківщини) та центральних регіонів України. У репертуарі “Черемоша” – яскраві вокально-хореографічні композиції, запальні народні танці, хорові твори в різноманітних обробках.
За час існування ансамбль виступав у багатьох містах України (Києві, Харкові, Донецьку, Дніпропетровську, Ужгороді, Чернівцях, Мукачевому, Луцьку, Рівному) та за її межами (Вільнюсі, Мінську, Санкт-Петербурзі, Москві, численних містах Канади і Сполучених Штатів Америки, Франції, Іспанії, Італії, Швейцарії).
“Черемош” – не тільки наполеглива праця під час репетиції чи захопливі гастролі, а й спосіб життя учасників. Тут витає особливий черемошанський дух, який усіх згуртовує.
За час існування колективу сформувалися цікаві традиції, які підтримують і передають від покоління до покоління (урочиста посвята, випуск тощо). 

Народний дівочий хор “Ліра”
У пісенному репертуарі “Ліри” – численні обробки українських народних пісень, твори українських і закордонних композиторів (Дж.-Б. Перголезі, Ф. Джіардіні, А. Вівальді, Г. Форе, М. Лисенка, С. Людкевича, М. Леонтовича, Ю. Антківа та багатьох інших).
Хор традиційно виступає на різноманітних концертах у нашій alma matеr: на відкритті конференцій, ювілейних академіях, урочистостях із нагоди вручення дипломів випускникам тощо.

Майстерня екстремального танцю “Мамай”
Проект для тих, хто любить нестандартний підхід до традиційних речей і не боїться по-новому осмислювати культурну спадщину минулих століть. Сучасний український танець із елементами акробатики, фехтування та бойових мистецтв.

Гурток навчання гри на сопілці
Гурток навчання гри на сопілці пропонує студентам навчання різного спрямування: гра в ансамблі сопілкарів і набуття знань керівника цього колективу, гра в духовому оркестрі. Але особливо запрошуємо студентів для становлення і розвитку музичного слуху, навчання співу, що дуже збагатить повсякденне життя і пізнання музичної творчості України і світу. 

Модерн-балет “Dalkroz”
Модерн-балет “Dalkroz” – своєрідна лабораторія народження вільної пластики на основі різноманітних стилів сучасної хореографії: хіп-хопу, диско, джазу, модерну, елементів акробатики, художньої гімнастики.
Колектив виступав у багатьох містах України та за її межами. Аплодували балетові в Польщі, Румунії, Німеччині, Італії, Франції, Іспанії.

Школа-студія бального танцю “Еліта”
Для тих, хто дбає про своє здоров’я, струнку статуру і надає перевагу дозвіллю в добірному товаристві. У програмі занять – танці міжнародної конкурсної програми – сучасні європейські та латиноамериканські, аргентинське танго, сальса, рок-н-рол та легкі танці для дискотек і товариських вечірок. Учасники виступають на університетській сцені, а також у танцювальних турнірах різного рівня – від міських до міжнародних.

Оркестр “Сурмач волі України”
“Сурмач волі України” – оркестр найрізноманітніших духових, народних та ударних інструментів. У колективі є хорова і танцювальна групи, а найчисельніша – сопілкарська, підготовчий склад якої формують із студентів без музичної освіти.
Ласкаво просимо до участі в оркестрі студентів-пер­шо­курс­ників!

* * *
Щороку Центр культури та дозвілля “Лис Микита” організовує Фестиваль мистецтв “Таланти Франкового Університету”, Шевченківські концерти, свято Покрови, заходи, присвячені УПА, ЗУНР, свято Андрія, Різдвяний вертеп та багато інших цікавих і незабутніх молодіжних акцій. Центр співпрацює із Львівською обласною державною адміністрацією, Львівською міською радою, ВНЗ Львова і молодіжними громадськими організаціями.
При Центрі культури та дозвілля працює кіноклуб. Любителі кіно можуть переглянути шедеври українського і світового кінематографа різноманітних жанрів, а після перегляду – поділитися враженнями, дізнатися нову інформацію про кіно.
Якщо у Вас багато творчих ідей, хочете корисно і приємно проводити вільний час у колі друзів – Центр культури та дозвілля “Лис Микита” чекає саме на Вас!
Адреса: вул. Університетська, 1 (головний корпус, у подвір’ї)
Телефони: 239-41-23; 239-42-33
E-mail: lysmykyta.ck@gmail.com

Категорія: Першокурсник-2010