Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Юристи провели ІХ Міжнародну студентсько-аспірантську наукову конференцію

Декан нагороджує грамотами учасників конференції

14–16 травня цього року на базі юридичного факультету ЛНУ ім. Івана Франка відбулася ІХ Міжнародна студентсько-аспірантська наукова конференція “Актуальні проблеми прав людини, держави та правової системи”. У заході взяло участь понад 150 учасників з 31 юридичного навчального закладу України і 17 навчальних закладів з-за кордону. Зокрема, конференцію відвідали молоді науковці з Білорусі, Латвії, Молдови, Польщі, Росії, Румунії та України. Робочими мовами конференції були українська, російська, англійська та польська. Організація таких наукових форумів уможливилася насамперед завдяки стабільній діяльності Ради Студентського наукового товариства факультету (голова ? О. Луців).
Першого дня конференції після реєстрації учасників розпочалося пленарне засідання. Зі вступним словом виступили заступник декана юридичного факультету доц. В. Косович та голова Студентського наукового товариства юридичного факультету Олег Луців, які привітали учасників із початком конференції та побажали їм плідної і цікавої праці. На пленарному засіданні виступали ті доповідачі, теми яких члени організаційного комітету визнали найбільш універсальними та актуальними. По обіді відбулися засідання 13 секцій: філософії прав людини, права та держави; загальної теорії прав людини, права та держави; конституційного права і конституційного процесу; цивільного права та цивільного процесу; господарського права та господарського процесу; трудового права та права соціального забезпечення; адміністративного та фінансового права; екологічного, аграрного та земельного права; кримінального права та кримінології; кримінального процесу та криміналістики; історії держави і права; європейського права і національних правових систем; англомовної секції правознавства. Учасники розкривали в доповідях своє бачення проблем. Виступи викликали жваві дискусії, і регламенту 10 хв., виділених для обговорення, не завжди вдавалося дотримуватися. Після закінчення секційних засідань іногороднім та закордонним учасникам запропонували культурну програму.

Доповідачі секції історії держави і права (зліва направо): Христина Потапенко, член організаційного комітету конференції, Ділара Гаджиєва, студентка Одеської національної юридичної академії, Модрите Вуцане, викладач із Латвійського університету, Каміла Кендзерська, викладач із Ягеллонського університету

15 травня до обіду тривали секційні засідання, потім – екскурсія історичними та культурними пам’ятками Львова. Згодом відбулася зустріч учасників конференції з деканом юридичного факультету доктором юридичних наук А. Бойком та підсумкове пленарне засідання. Всі учасники отримали грамоти за активну участь у конференції, які вручив декан А. Бойко.
Після двох днів плідної праці 16 травня науковці відвідали культурні та історичні пам’ятки Львівщини й мали змогу відпочити і насолодитися мальовничими краєвидами.
Тези доповідей опубліковано у збірнику, який отримав кожен учасник наукового форуму. Для публікації вибрано 223 найбільш змістовні тези, що розмістилися на 350 сторінках збірника.
Конференція відбулася на високому організаційному рівні й отримала хороші відгуки гостей. Такі заходи розширюють світогляд, допомагають дізнатися чимало цікавого, почути різні погляди на те чи інше питання. Окрім співпраці в науковому аспекті, конференція сприяє знайомству з багатьма людьми, пошуку нових друзів. Наступного року в травні відбудеться Х ювілейна конференція, тож сподіваємося на розширення кола представлених навчальних закладів та збільшення кількості учасників із цікавими темами.

Христина Потапенко
, студентка 3 курсу юридичного факультету,
член організаційного комітету конференції,
секретар секції історії держави і права

Категорія: №6, червень 2010 р.