Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Свято Матері на географічному факультеті

Наше життя починається з Матері – найріднішої, найближчої нам людини. Кожне її слово, мудрі поради і добрі справи – книга життя, з якої вирушаємо в дорогу. Скільки без­сон­них ночей провела вона над вашими ліжками, коли ви були маленькими. Скільки сил віддала, коли ви підростали! Подумайте, як багато зробила для вас ваша Мати! Адже Мама готова пожертвувати всім, аби її донці чи синові було добре.
Традиція святкувати День матері сягає початку XX століття у США. До 1939 року відзначала його й українська громадськість, і в 1990 році давню традицію відновлено. Нині День матері святкують у 52 країнах світу.
На початку травня Свято матері відбулося на географічному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка. Участь узяли учні львівських шкіл, студенти 2-го, 3-го та 4-го курсів географічного факультету, викладачі та співробітники факультету, батьки учнів і студентів.
У святковому дійстві возвеличували Матерів. Рідну Маму, яка нас виховала, виплекала, мов цінний скарб. Матір-Батьківщину, за яку полягли наші предки і за яку маємо боротися до останнього подиху. Святу Матінку Божу – під її покровом весь наш край і народ, під її опіку, ще за княжих часів, князь Ярослав Мудрий віддав столицю Київ, військо, край і народ.
Найменші учасники заходу – Антон Архіпов, учень 1 класу СШ № 86 м. Львова, Галина Манджос, учениця 2 класу СШ № 68 м. Львова.
Свято заторкнуло струни душі, пробудило спогади про приємні миті світлочолого дитинства. Гарні пісні про наших любих Матерів викликали сльози радості за наше молоде покоління.
Щира, майже родинна атмосфера дійства надихнула люблячу матір Галину Архіпову виконати пісню.
Сподобалися глядачам виступи наших викладачів – професора кафедри економічної і соціальної географії О. Шаблія, доцента кафедри економічної і соціальної географії С. Кузика, профорга географічного факультету М. Пелех.
Учасники були задоволені вдячною публікою. Завершити хочу такими словами:

Нехай волошками цвітуть
яскраві ранки,
Нехай здійсняться
тисячі бажань.
Щоб доля дарувала
тільки щастя,
Ні грама бід, ні крапельки страждань.

Щастя, здоров’я,
Божого Благословення Вам,
дорогі Матері!

Щиро дякуємо всім учасникам свята: ведучі – Марія Пелех, Ірина Вовк, Юлія Яремишин; пісенні виступи – Ольга Снилик, Олег Піцик, Уляна Горбаль, Василь Курганевич (син доцента кафедри конструктивної географії і картографії Л. Курганевич) та ін.; віршово-прозові виступи – Ірина Вовк, Юлія Яремишин, Левко Козак, Олег Тимцюрак, Роман Братуш, Орислава Тимчук, Іван Шолок, Роман Сосніч та інші.

Марія Пелех,
голова профкому географічного факультету

Категорія: №6, червень 2010 р.