Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Ніхто не зрозуміє студента краще, ніж студент

Віднедавна дедалі більше чуємо розмов про студентське самоврядування. Начебто й давно воно існує, але чимало молоді досі не знає про особливості діяльності цієї організації. Список запитань на цю тему – чималий. Відповісти на них ми попросили голову Студентського уряду Львівського національного університету імені Івана Франка, студента 3 курсу факультету міжнародних відносин Арсена Грабчука.


– Коли створено студентське самоврядування у Львівському національному університеті імені Івана Франка та які основні напрями його діяльності?
– У нашому Університеті студентське самоврядування діє вже 6 років. Мене обрали головою в жовтні минулого року. Основний напрям діяльності організації – налагодження співпраці між студентами й адміністрацією, що є найважливішим і найпотрібнішим для студентів. Усім добре відомо, що краще зрозуміти студента, ніж сам студент, ніхто не може. Тому набагато зручніше вирішувати питання саме через студентське самоврядування, яке безпосередньо співпрацює з ректором, проректорами, на факультетському рівні – з деканами, заступниками деканів.

– Яка різниця між студентським самоврядуванням і профкомом?
– Профком студентів Львівського національного університету імені Івана Франка – одне з найпотужніших студентських об’єднань в Україні. Ця організація працює чимало років, і більшість студентів знають саме про неї. Студентське самоврядування виконує радше представницьку функцію, тобто представляє інтереси студентів. Допомагає їм реалізуватися, курує роботу між адміністрацією і студентами, допомагає знайти підхід до кожного з викладачів, адже до студентського самоврядування входять здебільшого студенти старших курсів, до яких молодші колеги завжди можуть звернутися за порадою. Студентське самоврядування – представницький орган на різних рівнях: факультету, університету, а також на всеукраїнському рівні, адже входимо до Української асоціації студентського самоврядування.

– Одне із завдань студентського самоврядування – забезпечувати і захищати права та інтереси студентів. Чи стикалися з гострими конфліктами за час свого головування?
– Іноді проблеми траплялися, зокрема минулого місяця – в організаторів мітингу проти Табачника: на окремих студентів чинили тиск. Студентський уряд потурбувався, щоб викладачі ставилися до них лояльно і спокійно.

– Які повноваження Студентського уряду?
– Мабуть, найвагоміша подія за роки існування організації – ухвалення закону про вищу освіту, в якому розширили повноваження студентського самоврядування. Згідно з цим законом, ми маємо право входити до вчених рад факультетів, університету, маємо право бути присутніми на ректораті і право голосу, яке становить 10% загальної кількості голосів. Нарешті студенти можуть брати участь у так званому “політичному” житті Університету. Також сподіваємося, що невдовзі вирішать питання з фінансуванням, чого чекаємо вже третій місяць. Президент затвердив зміни до закону, тепер затримка за Кабінетом Міністрів, бо гроші надходитимуть тільки після наказу міністра освіти і науки. Проте до нас приходять люди, які зацікавлені активним студентським життям і хочуть реалізуватися, а не отримати фінансову вигоду.

– Які цікаві проекти реалізували, які плануєте найближчим часом?
– Ми провели досить багато різноманітних заходів, зокрема “Конкурс ораторів”, “Міс факультетів”, “Містер факультетів” та інші. На вересень запланували фестиваль “Львів – місто вуличного танцю”, на який приїдуть виконавці з усіх куточків України, а також гурти з 9 країн. Акція масштабна, має бути цікаво. Звісно, проводили й будемо проводити тематичні вечірки. Хочу наголосити, що кожен студент, пройшовшись коридорами Університету, може ознайомитися з нашими афішами і знайти цікаве й корисне заняття і, звісно, інформацію про те, де відпочити. До речі, з вересня 2010 р. в головному корпусі Університету буде проведено безкоштовну мережу Wi-Fi, а також облаштуємо місця для відпочинку студентів у перервах між парами.

– Відомо, що в планах студентського самоврядування – власні ЗМІ. Можете розповісти про це докладніше?
– Це дуже болюче питання. Ми намагалися започаткувати вихід друкованого видання, знайшли фінансового спонсора, але в останню мить він відмовився. Натомість створили сайт, працює інформаційний комітет (керівник – Андрій Харів), який поширює інформацію між головами студентського самоврядування факультетів, які, зі свого боку, ознайомлюють з нею студентів.

– Чого бажаєте організації, яку очолюєте?
– Дуже хочеться, щоб до студентського самоврядування почали ставитися як до організації, яка намагається запровадити позитивні зміни в житті студентів. Чомусь склалося хибне враження, що це закрита структура, до складу якої входить 20–30 осіб, які зібралися, про щось поговорили і розійшлися. Наші двері завжди відчинені й хочеться, щоб приходило дедалі більше студентів, адже роботи забагато не буває, бувають лише ті, хто не вміє її виконувати. Щодо результатів нашої діяльності, то виконали менше, ніж могли, але більше, ніж хотіли. Працює 5 комітетів, які курують різні напрями діяльності: наука, культура, спорт, туризм і міжнародні відносини, інформаційний та юридично-консультаційний відділи. Наразі нам вдається виконувати всі завдання, проте потрібні активні ініціативні творчі особистості, щоб реалізовувати ще більше цікавих проектів.

Розмову вела Богдана Баюнова,
Студентська інформаційна мережа

Категорія: №6, червень 2010 р.