Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Ректор зустрівся з представниками студентського самоврядування

2 червня відбулася зустріч Ректора Львівського національного університету імені Івана Франка Івана Вакарчука з представниками студентського самоврядування Університету.
У вступному слові Ректор наголосив, що всі питання, які стосуються студентського життя, потрібно обговорити й вирішити. Іван Олександрович зазначив: “Наша співпраця має ґрунтуватися на довірі, відвертості, прозорості”. Далі Ректор запропонував перейти до обговорення проблем і внесення пропозицій у невимушеній атмосфері. Розпочали з найактуальніших для студентів питань, які здебільшого пов’язані з організацією навчального процесу. Студенти внесли кілька пропозицій, зокрема – облаштувати лавками коридори головного корпусу Університету, розширити мережу WI-FI в університетських приміщеннях і вдосконалити інтернет-мережу в гуртожитках. Спудеї поцікавилися в Ректора як в екс-міністра освіти і науки України, чи існує студентська рада на державному рівні, який стан і головні проблеми сучасних студентських урядів. Іван Олександрович дав ґрунтовну відповідь на всі ці запитання, наголосивши, що ситуація сьогодні, на жаль, не найкраща. Було порушено також питання про передбачення коштів для Студентського уряду у бюджеті Університету.
До обговорення висунули питання, пов’язані з навчальним процесом, а саме: про впровадження дворічної магістерської програми та вступних іспитів у магістратуру, прирівнювання дипломів до європейських. Ректор зазначив, що дворічну магістерську програму введено наразі лише на фізичному факультеті, адже решта факультетів не підтримали цієї ідеї, а щодо дипломів, то 1 березня 2010 року уряд ухвалив рішення про те, що додатки до диплома тепер перекладатимуть англійською мовою. Студенти запропонували організувати (як це діє на юридичному факультеті) комп’ютерну систему складання іспитів, щоб забезпечити кращу об’єктивність оцінювання. Порушували проблеми спортивного комплексу ЛНУ ім. Івана Франка – встановлення душових кабін, облаштування роздягалень достатньою кількістю меблів, відновлення басейну тощо. Студенти також виступили з проханням поставити у розклад заняття з фізичної культури так, щоб оптимально поєднати з рештою занять.
Торкнулися питання і про університетський сайт. І Ректор, і студенти зійшлися на тому, що його потрібно зробити сприятливішим для молоді. Обговорювали проблеми міжуніверситетських обмінів студентів у межах нашої держави, які більш проблемні, ніж міждержавні обміни. Наголосили на необхідності створити належні умови для студентів-інвалідів.
На завершення зустрічі обговорили проблеми відносин між студентами та викладачами, актуальність окремих предметів, що їх пропонують на іспити. Іван Олександрович вніс пропозицію відновити моніторинг “Викладач очима студентів”, який раніше проводили соціологи Університету.
Ректор узяв до уваги всі пропозиції студентів і закликав їх бути сміливими й обстоювати свої права та інтереси.

Богдана Баюнова,
Студентська інформаційна мережа
Фото Олега Гордійчука

Категорія: №6, червень 2010 р.