Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Книжкові джерела – для якісної освіти

Президент громадської організації “Форум видавців” Олександра Коваль щойно вручила поліграфістам Видавничого центру нашого Університету диплом

“Якісна освіта – запорука життєвого успіху!” Саме так сформулювали гасло Міжнародної спеціалізованої виставки “Освіта-2020”, яка з 29 квітня по 1 травня цього року відбулася у Львівському палаці мистецтв.
Учасником виставки-ярмарку, за доброю традицією, був і Видавничий центр Львівського національного університету імені Івана Франка. На суд вимогливих відвідувачів поліграфісти Франкового університету представили видання приблизно 200 найменувань: підручники, навчальні посібники, навчально-методичні посібники, практикуми, збірники вправ, задач, монографії, словники, довідники, покажчики, каталоги, біографічні нариси, збірники наукових праць, матеріали наукових конференцій, художні видання. Всі ці книжки – джерело знань і для студентів, і для науковців. Зацікавлені мали змогу ознайомитися з каталогом видань та газетою “Видавничий вісник”, які випускає Видавничий центр, а також із довідковою літературою про наш вищий навчальний заклад, про правила прийому до Університету у 2010 році. Зазначимо, що спеціалізовану виставку “Освіта-2020” започатковувала у залі на другому поверсі Палацу мистецтв експозиція нашого Видавничого центру, розміщена на стенді під номером 201. Свої творчі здобутки також демонстрували видавництво На­ціо­наль­ного університету “Львівська політехніка”, Львівська комерційна академія, Львівська державна фінансова академія, Львівський державний інститут новітніх технологій та управління імені В’ячеслава Чорновола, Львівський державний університет фізичної культури, Одеський національний морський університет, університет “Крок”, Українська академія друкарства, Український католицький університет, агенція іноземних мов Наталії Дячук “Руна”, видавництво “Юрінком інтер” і ще чимало учасників.
Цікавою і насиченою була програма виставки. Зокрема, у глядацькій залі Центру культури і дозвілля “Лис Микита” нашого Університету відбулася профорієнтаційна презентація “Львівський національний університет імені Івана Франка–2010”, яка перетворилася на зустріч з учнівською молоддю та всіма, хто цікавиться вступною кампанією 2010 року, на якій презентували факультети, коледжі Франкового університету.
На одному зі стендів виставкової зали впродовж трьох днів відвідувачі мали змогу ознайомитися з підручниками і навчальними посібниками, представленими на Всеукраїнський конкурс “Університетська книга–2010”. Його започаткувала благодійна організація “Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів” за сприяння Міністерства освіти і науки України, Національної академії наук України, Академії педагогічних наук України. Цей конкурс, який проводять з 1 лютого до 10 листопада 2010 року, має сприяти підвищенню якості змісту видань для вищих навчальних закладів, їх художньому оформленню й поліграфічному виконанню. Активну участь у популяризації університетської книги взяв також Видавничий центр Франкового університету, який подав на розгляд журі шість навчальних видань: підручник “Мікробіологія” із серії “Біологічні студії” (автори – С. Гудзь, С. Гнатуш, І. Білінська), який посів перше місце в університетському конкурсі “Найкращий підручник природничого напряму 2008–2009 навчального року”, підручник “Опуклі структури, методи оптимізації та їхнє застосування в економічному аналізі” (автор – В. Козицький), який посів друге місце в університетському конкурсі “Найкращий підручник природничого напряму 2008–2009 навчального року”, підручник “Історична граматика латинської мови” (автор – Б. Чернюх), який здобув друге місце в університетському конкурсі “Найкращий підручник гуманітарного напряму 2008–2009 навчального року”, навчальний посібник “Експериментальна оптика” (автори – О. Кушнір, Ю. Корчак, Л. Луців-Шумський, С. Рихлюк), навчальний посібник “Філософія як рефлексія духу” (автор – Л. Рижак), хрестоматія “Філософія як рефлексія духу” (автор – доцент Л. Рижак).
За участь у Міжнародній спеціалізованій виставці “Освіта-2020” Львівський національний університет імені Івана Франка нагороджено дипломом Міністерства освіти і науки України.

Богдан Копанський
Фото Михайла Флюда

Категорія: №6, червень 2010 р.