Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Модест Менцинський – гордість Львівщини

“Його українська вдача, податлива на всякі культурні враження і впливи, хоч і так легко вміла опанувати вікову європейську оперну культуру, все-таки не дозволила себе зовсім занапастити, і Менцинський, в якому б оперному стилі не доводилося йому виступати, з’являється перед нами не як німецький або італійський співак, а як український артист. І хоч як високі ідеали ті штуки, до яких змагав і які осягнув Менцинський на чужині, то все-таки для нас сей огляд був би наполовину неповний, коли б ми не використали нагоди згадати про нього, як про нашого українського артиста, про виконання українських солоспівів”. Ці слова сказав відомий український композитор Станіслав Людкевич про відомого у всьому світі оперного співака Модеста Менцинського!
 Цього року ми відзначали 135?річчя від дня народження співака, який навчався в нашому Університеті перед від’їздом до Франкфуртської консерваторії. 13 травня в концертному залі кафедри музичного мистецтва відбувся концерт з нагоди цієї дати. Модест Менцинський – один з найвидатніших співаків світу, чиє ім’я – поряд з іменами таких діячів оперного мистецтва, як Батістіні, Мишуга, Крушельницька, Карузо, Тітта Руффо, Шаляпін. Своїм голосом і грою він захоплював слухачів у численних класичних операх і насамперед у музичних драмах Ріхарда Вагнера. Його називали неперевершеним виконавцем творів М. Лисенка та українських народних пісень, які він пропагував серед народів Європи. Це геніальний співак із вишуканим тембром голосу, яким захоплювався весь світ. Про нього писали всі європейські газети. Він виконував найскладніші арії з опер українських і закордонних композиторів. Цей талант він дарував усій Європі, але не забував про Батьківщину. Модест гастролював у Львові, Чернівцях, Станіславі (Івано-Франківську).
Василь Барвінський казав, що він творив державу у час Бездержавності країни, чим засвідчив великий дух патріотизму.
Організатор концерту – народний артист України, професор Богдан Базиликут, донедавна провідний соліст Львівського державного академічного театру опери та балету імені Івана Франка (тепер – імені Соломії Крушельницької), щедро ділиться з молодим поколінням своїми знаннями і досвідом. Бо його шлях на оперну сцену не був прямим, він вибрав собі професію шкільного вчителя української мови і літератури. Прим­хли­ва доля повернула життєву дорогу студента-філолога в мистецьку царину і стрімко піднесла талановитого юнака до вершин творчості.
Вступне слово до концерту читала Оксана Король, яка з великою пошаною розповіла про життєвий шлях видатного співака. Студенти вокального класу Богдана Базиликута А. Стецький, Л. Таран, І. Бігун, З. Ковальська, Ю. Левюк, Б. Грабова, а також випускники Н. Винницька та С. Дробіт виконали відомі класичні арії з опер українських і закордонних композиторів під супровід концертмейстера Е. Нікітіної. Студенти класу Б. Базиликута постійно беруть участь у концертно-просвітницький діяльності, про що свідчать численні відгуки в пресі. Інтенсивний педагогічний і виховний процес, що панує в класі Б. Базиликута, дає чудові наслідки. Професор – визначний педагог, і престиж його класу творять його випускники. Вони стають лауреатами та дипломантами відомих міжнародних конкурсів, навчаються в музичних академіях, аспірантурах, співають на оперних українських і закордонних сценах, працюють викладачами вокалу в багатьох вищих і середніх навчальних закладах.
Маємо пишатися видатною постаттю, яка прославляла за межами своєї батьківщини українське коріння. Цього року в Дзеркальній залі Львівського національного академічного театру опери та балету ім. С. Крушельницької встановлено погруддя Модеста Менцинського – видатного тенора світу авторства відомого скульптора Я. Скакуна.

Марія Лужецька,
студентка 2 курсу факультету культури і мистецтв

Категорія: №6, червень 2010 р.