Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

А як воно – вчитися в аспірантурі?

Усі пам’ятаємо, як вступали в Університет. Жоден із нас чітко не уявляв, як відбуватимуться вступні іспити, і загалом – чого чекати від навчального процесу. Приблизно в такій самій ситуації – випускники Університету, котрі вирішили вступати в аспірантуру.
От що радить Роман Лозинський – аспірант, який нині закінчує перший рік навчання в аспірантурі географічного факультету на кафедрі економічної та соціальної географії:
– По-перше, кожному вступникові варто замислитися, чи правильне його рішення, адже наукова діяльність потребує значної особистої віддачі, високого рівня ентузіазму. Аспірантура – для тих, хто вибрав шлях науковця, а не для тих, хто вступає (як часто буває), аби не йти в армію чи тому, що є така можливість. В аспірантуру легко вступити тим, хто впродовж 5 років навчання в Університеті засвідчив, що наука – це їхнє, і разом із науковим керівником прагнуть зробити свій внесок у розвиток наукового знання. По-друге, вступникові доцільно окреслити свої завдання на час навчання в аспірантурі. Йдеться про чітку візію наукової тематики, уявлення про практичне використання здобутих результатів. Варто також визначитися, у яких стипендіальних програмах хотіли б узяти участь для короткотермінових досліджень за кордоном. По-третє, є чимало магістерських та докторських програм за кордоном (на здобуття ступеня магістра або Ph-D), у які також можна зголошуватися, розширюючи горизонти наукової діяльності. Такими є основні аспекти, які варто врахувати тим, хто планує вступати до аспірантури. Сподіваюся, науку творитимуть спраглі знань, заповзяті й наполегливі і високої академічної культури люди.

Богдана Баюнова,
Студентська інформаційна мережа

Для вступу до аспірантури потрібно подати такі документи:
1. Заява встановленого зразка (під час здавання документів).
2.    Для випускників 2010 року – рекомендація Ради факультету (за наявності).
3.    Особовий листок обліку кадрів. Для осіб, які працюють, – завірений за місцем праці.
4.    Список наукових праць, завірений у деканаті, або реферат з обраної спеціальності. Реферат подають на кафедру – у друкованому вигляді, у відділ аспірантури – в електронному вигляді.
5.    Рецензія майбутнього наукового керівника на наукові праці або відгук майбутнього наукового керівника на реферат, з оцінкою.
6.    Копія диплома та додатку до диплома (ксерокопії потрібно завірити);
7.    Дві фотокартки: 3х4 см та 4х6 см.
8.    Медична довідка форми 086-у.
9.    Копія ідентифікаційного коду (для стаціонарної аспірантури).
10. Для осіб, які склали кандидатські іспити, – посвідчення.
Прийом документів – з 17 серпня по 9 вересня 2010 року.
Тел. для довідок – 239-47-73
Вступні іспити відбуватимуться у вересні–жовтні 2010 року.
Вступні іспити:
спеціальність;
іноземна мова;
філософія;
українська мова (за професійним спрямуванням).

Категорія: №6, червень 2010 р.