Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

ІV Форум соціологів у Львові

28 травня 2010 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка вчетверте поспіль відбувся щорічний Міжнародний львівський соціологічний форум – найбільш представницька соціологічна конференція, що її проводять у західному регіоні країни – цього разу на тему “Соціологія в умовах кризового суспільства”. Лейтмотивом живого і змістовного спілкування учасників, яке вже стало традицією форуму, були гострі соціальні проблеми сучасності, особливості їх дослідження та врегулювання, політика та економіка в контексті кризового суспільства, міжнародний і український досвід вивчення кризового суспільства. У межах роботи чотирьох секцій форуму прозвучало приблизно 60 доповідей учасників – представників понад 30 організацій: дослідницьких та освітніх інституцій, зокрема з-за кордону – з Франції та Польщі, державних та громадських організацій. Зважаючи на зміст більшості представлених доповідей, учасники форуму ухвалили вважати його антикризовим. Найбільше зацікавлення з-посеред доповідей гостей та господарів форуму викликали результати четвертої хвилі компаративного трендового дослідження “Львів–Донецьк: соціальні ідентичності у сучасній Україні”, яке представила один із його співавторів – завідувач кафедри історії та теорії соціології Львівського національного університету імені Івана Франка професор Н. Черниш. Найкращі доповіді, представлені на форумі, опублікують у четвертому випуску “Вісника Львівського національного університету. Серія соціологічна”, що його ВАК України внесла до переліку фахових видань з соціології.
Наталія Черниш, завідувач кафедри історії та теорії соціології, доктор соціологічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України:
“Наша кафедра як засновник та головний організатор Міжнародного форуму соціологів у Львові намагається урізноманітнити форми його проведення і знайти таку формулу, яка, по-перше, вирізняла б захід серед інших наукових зібрань академічної спільноти України та світу, а по-друге, сприяла залученню дедалі більшої кількості учасників, які одержували б максимум користі для викладацької та наукової діяльності саме у Львові й набували тут необхідні для цього практичні навички, вміння і знання. Торік форум організували таким чином, що обрані найкращі соціологи країни та відомий гість зі США, проф. Майкл Кеннеді очолили свої іменні секції та відібрали по 4–5 доповідачів для кожної, попередньо оприлюднивши тексти наукових повідомлень у спеціальному виданні. Форум–2009, на одностайну думку українських та закордонних соціологів, був надзвичайно цікавим з наукового погляду і зумовив численні дискусії. Але водночас така формула організації і проведення форуму практично залишила “поза грою” багатьох молодих і соціологів-початків, дописи яких не пройшли вибагливої селекції метрів соціології.
Цьогорічний Форум соціологів у Львові організовано з максимальним урахуванням наукових зацікавлень соціологічної молоді, надано можливість спробувати свої сили представникам практично всіх соціологічних центрів країни. Родзинка заходу – вперше оприлюднено “найсвіжіші” результати четвертої хвилі міжнародного соціологічного дослідження “Львів–Донецьк: групові ідентичності та ієрархії суспільних лояльностей”, до дослідницького колективу якого входили представники Франкового університету проф. Я. Грицак, проф. Н. Черниш, доц. В. Середа, кандидат соціологічних наук В. Сусак (перші три хвилі замірів здійснено 1994, 1999, 2004 рр.). Останнє за часом дослідження проведено під час президентських виборів в Україні, а чотири його центральні запитання задано не лише у Львові і Донецьку, а й у всіх обласних центрах країни. Саме на Форумі–2010 прозвучали перші висновки з аналізу одержаної соціологічної інформації, які в сконцентрованому вигляді можна сформулювати у двох головних підсумках.
1. Більшість громадян України безповоротно перейшла межу визнання себе українцями (підставою є самоідентифікація себе з громадянами України з боку 68% респондентів з усієї країни, зокрема в таких регіонах, як Східний та Південний).
2. Скасування тези про “дві України” як дві нації, два народи, ба навіть дві різні цивілізації з відмінною мовою, релігійною належністю, культурою тощо, репрезентантами яких тривалий час вважали мешканців Сходу та Заходу України. Наші нові дослідження зафіксували іншу конфігурацію в поділах громадян України, наприклад, щодо ставлення до політичного майбутнього країни. Запитання стосувалося прагнення бачити Україну цілком самостійною окремою державою або її входження до союзу з Росією та Білоруссю. Кластерний аналіз засвідчив, що респонденти з усієї країни утворюють не дві, а дев’ять окремих груп стосовно ставлення до України як до політичної одиниці, крім того, вони не є суто географічно зумовленими. З масиву опитаних понад половина вважає, що Україна має бути самостійною і незалежною. Найбільше “симпатиків” нового возз’єднання України з Росією – в Криму, на Луганщині та Сумщині. Отже, серед них немає ні донеччан, ані, приміром, харків’ян. Буквально на очах твориться нова мапа України в сенсі політичному, і, як завжди, народ випереджує політиків, які й далі розігрують карту “двох Україн” і зіштовхують чолом “західняків” і “східняків”. Політичні сили України відстали від народної творчості і народного життя, і це неминуче приведе їх до поразки.
Ці наші повідомлення на форумі викликали сплеск емоцій і також зумовили пожвавлення дискусій навколо головного гасла цьогорічного форуму – “Соціологія в кризовому соціумі”. Зійшлися на тому, що соціологія має дедалі активніше здійснювати “соціологічну інтервенцію” в наше хворе суспільство, дедалі більше ставати громадською і громадянською, як це є в більшості країн світу. Там голоси соціологів чути повсюди, вони інформують владу про суспільні негаразди і так звані “точки напруження”, з яких можуть вирости конфлікти, заворушення, бунти тощо. Також одна з важливих функцій соціології – давати правдивий соціальний портрет нашого суспільства, з’ясовувати громадські інтереси й доводити їх до відома владних структур. Для цього і власне таким чином ми й вчимо своїх студентів-соціологів, які цього року вибороли “золото” і “срібло” на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових праць і два “срібла” – на Всеукраїнській олімпіаді із соціології”.

Категорія: №6, червень 2010 р.