Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Університет ушанував Івана Франка

28 травня на могилі Івана Франка відправили панахиду з нагоди 94-ї річниці від дня смерті письменника. Відслужив панахиду настоятель храму Святої Софії о.Смук, участь узяли представники влади, академічної спільноти Університету та гро­мад­ськості.
Від імені академічної спільноти ЛНУ ім. Івана Франка квіти поклали Ректор професор Іван Вакарчук та проректор з науково-педагогічної та виховної роботи Звенислава Мамчур.
На вічі виступили голова Львівської облдержадміністрації Василь Горбаль, письменник Валерій Шевчук, Ректор Університету Іван Вакарчук. Іван Олександрович наголосив на важливості популяризації та всебічного вивчення життя і творчості Івана Франка. Зокрема, для молоді з цією метою Університет щороку проводить Всеукраїнський конкурс для старшокласників “Іван Франко: Дух, наука, думка, воля”.
Закінчив виступ Ректор Університету словами Івана Франка: “Я не з тих письменників, що звикли нарікати на суспільство та на читачів, ані не з тих, що звикли підлагоджувати свою працю під пануючий смак своєї громади. Занадто високо розуміючи покликання письменника, я не раз у критичних хвилях не вагався стати вперекір пануючим напрямам і ніколи не переставав виступати проти безтямності, тупоумія та заскорузлості не лише серед суспільності, але також і, особливо серед тих, що беруться провадити та просвічувати її…
Та скрізь і завсіди у мене була одна провідна думка – служити інтересам мойого рідного народу та загальнолюдським поступовим, гуманним ідеям. Тим двом провідним зорям я, здається, не спроневірявся досі ніколи і не спроневірюся, доки мойого життя…”.

Оксана Гоцур

 

Категорія: №6, червень 2010 р.