Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Презентація книги про Романа Іваничука

Останнього дня травня у Дзеркальній залі Університету презентували книгу “Меч і мисль: творчість Романа Іваничука у національних вимірах української культури”. Книгу, яка є своєрідним підсумком літературної і громадської діяльності видатного українського письменника, лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка, Героя України, професора Львівського національного університету імені Івана Франка Романа Іваничука. У презентації взяли участь Ректор, проректори Василь Височанський, Марія Зубрицька, Мар’ян Лозинський, а також громадські, культурні діячі, викладачі і студенти Університету.
На зустріч із Романом Іваничуком прийшли його шанувальники, друзі, колеги, науковці та студенти. Кожен присутній у залі мав у серці частинку любові до великого українського Маестро слова. У залі панувала святкова й урочиста атмосфера, яку доповнювали виступи хору факультету культури і мистецтв під керівництвом Оксани Мельничук.
Вітальне слово виголосив Ректор Університету професор Іван Вакарчук, який вручив Романові Іваничуку нагрудний знак “Петро Могила” Міністерства освіти і науки України.
На презентації виступили декан філологічного факультету Ярослав Гарасим, доцент Ірина Яремчук, професор Михайло Гнатюк, професор Микола Ільницький, професор Роксоляна Зорівчак, професор Богдан Козак, заслужений артист України Юрій Брилинський.
Наприкінці зустрічі Роман Іваничук подарував книгу з автографом Ректорові Університету Іванові Вакарчуку.
Винуватець дійства – Роман Іваничук подякував усім за теплі слова про книгу та його творчість. Висловив побажання, щоб презентація його книги “Домороси”, що невдовзі побачить світ, відбулася саме тут, в Університеті, який Маестро слова так трепетно називає Храмом. Зважаючи на політичну, державотворчу ситуацію, письменник не планує залишати письменницьке перо. “Рано опускати мені руки, тому пишу роман “Меч і мисль”. Не можу не працювати. Праця – нормальний стан мого існування”, – сказав Роман Іваничук. Також повідомив, що покидає викладацьку діяльність в Університеті, але зазначив: “Стільки приходитиму сюди, скільки буду Вам потрібний. Хочу молитися в цьому Храмі до кінця життя”. На ці слова Ректор Університету професор Іван Вакарчук схвильовано відповів, що цей Храм завжди з приємністю зустрічатиме видатного письменника.

Оксана Гоцур
Фото Олександра Лавриновича

Збірник “Меч і мисль: творчість Романа Іваничука у національних вимірах української культури” видано з нагоди 75-річчя від дня народження і 50-річчя творчої діяльності видатного українського письменника сучасності Романа Іваничука за матеріалами однойменної конференції, яка відбулася 3 червня 2004 року в нашому Університеті. У книзі вміщено доповіді та повідомлення літературознавців, мовознавців і фольклористів, а також численні інтерв’ю з митцем слова та окремі літературно-критичні відгуки на його історичну романістику.
Книга складається з трьох розділів: “Роман Іваничук: штрихи до портрета”, “Літературознавча візія та мовний світ творчості Романа Іваничука”, “Секрети художньої майстерності Романа Іваничука. Статті. Рецензії та інтерв’ю з митцем слова”. Увінчує книгу завершальне слово Романа Іваничука “На зламі епох”, своєрідний епілог, де прозаїк викладає власне бачення “ваги літератури в нашому квазінезалежному часі” та застановляється на головних творчих засадах і принципах своєї літературної діяльності.

Категорія: №6, червень 2010 р.