Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

У Франковому університеті вшанували пам’ять науковців – жертв Другої світової війни

22 червня у Львівському національному університеті імені Івана Франка відкрили виставку з нагоди Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв Другої світової війни в Україні.
В експозиції представлено копії архівних документів з особових справ викладачів Університету від 1939 до 1941 року.
У відкритті взяли участь Ректор Університету Іван Вакарчук, консул Генерального консульства Республіки Польща у Львові Яцек Жур, завідувач Архіву Університету Ольга Осередчук, спеціаліст Державного архіву Львівської області Олег Бондар, проректори, викладачі та студенти.
“Цю трагедію викладачів, які творили науку та навчали студентів, потрібно осмислити не лише документально – наш святий обов’язок донести громадськості правду про ці жахливі події, щоб не повторювати помилок історії. Маємо знати не лише тих, кого знищили, а й тих, від чиїх рук вони загинули”, – звернувся до присутніх Іван Вакарчук.
Польський консул подякував за представлення архівних матеріалів і запропонував у 2011 році до 350?річчя Університету видати збірку копій цих архівних документів.
Завідувач Архіву ЛНУ ім. Івана Франка Ольга Осередчук розповіла про плани дальших досліджень, зокрема про ініціативу створити нову структуру – науковий архів, що опрацьовуватиме й комплектуватиме фонди архіву.
Проректор з науково-пе­да­го­гіч­ної та виховної роботи Звенислава Мамчур висловила сподівання, що експозиція започаткує традицію вшанування викладачів і студентів, які творили і творять українську сторінку в історії Університету.
Виставка триватиме в головному корпусі Університету до 9 липня цього року. Запрошуємо всіх охочих відвідати її.

Наталя Друль
Фото Олександра Лавриновича

 

Категорія: №6, червень 2010 р.