Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Львівська перемога в Одесі

Львівська збірна з карате

Східні єдиноборства – дзюдо, самбо, карате – завжди були популярними серед молоді. 7–8 травня в Одесі відбувався Чемпіонат України з карате серед студентів вищих навчальних закладів України ІІІ–IV рівнів акредитації. Це своєрідна перепустка на Чемпіонат світу, який 15–18 липня прийматиме Подгориця (Чорногорія). У змаганнях боролися за перемогу спортсмени з 8 областей. Збірна Львівщини (найчисленніша з тих, що взяли участь у турнірі) складалася з 22 студентів таких ВНЗ: Львівський державний університет фізичної культури, Національний університет “Львівська політехніка”, Львівський державний університет внутрішніх справ та Львівський національний університет імені Івана Франка. Варто зазначити, що Львівська область – упевнений лідер в українському карате, особливо на студентському рівні. Наші спортсмени посіли перше загальнокомандне місце, виборовши 12 з 16 золотих медалей, 7 срібних та 4 бронзові. На другому місці – Одеська область, на третьому – Дніпропетровська.
Юрій Яремчук, майстер спорту міжнародного класу з карате-до, заслужений тренер України, голова Львівського обласного осередку Спортивної студентської спілки карате України, відповідальний за комплектацію збірної Львівщини, зазначив: “Ми не просто хотіли бути найкращими, ми хотіли перемогти. На щастя, це вдалося. Львівська область – перша з карате серед студентів вищих навчальних закладів України. За останні роки цей результат якоюсь мірою закономірний, бо ми йшли до нього довго. А як буде через рік, через два – нікому не відомо. Але працюємо далі, тренери вишів згуртувалися, відгукнулися на пропозицію щодо комплектації збірної області. Хотілося, щоб кількість учасників українських змагань серед студентів зростала, як і конкуренція. Добре було б, якби студентські Чемпіонат України та Універсіаду з карате проводили щорічно, оскільки два попередні роки їх скасовували”.
Програма змагань складалася з формальних вправ (ката) та двобою (куміте), відповідно, командного й індивідуального. Вразливий аспект будь-яких турнірів – недостатній рівень кваліфікації суддів, бо від них залежить кількість травм спортсменів. Тому всім учасникам і суддям змагань важливо не забувати, що поверх будь-якого професіоналізму найголовнішим є здоров’я спортсмена. Адже основний принцип карате – кон­тро­лю­ва­ти свій дух, емоції, техніку.
Невдовзі в Чорногорії відбудеться Чемпіонат світу з карате серед студентів, бажаємо нашій збірній команді, 90% якої – львів’яни, гідно представити Львівську область та Україну і продовжити лідерську традицію.

Марія Бойко
Фото надав Спортивний клуб ЛНУ ім. Івана Франка

Студенти ЛНУ ім. Івана Франка – переможці Чемпіонату України з карате серед студентів:
Станіслав Горуна – 4 курс, юридичний факультет (І місце з індивідуального куміте та І місце з командного); Ярослав Горуна – 2 курс, економічний факультет (І місце з індивідуального куміте та І – з командного); Наталя Бойко – 4 курс, юридичний факультет (І місце з куміте індивідуального та І – з командного); Христина Гунчак – 4 курс, міжнародні відносини (ІІІ місце з індивідуального ката); Ольга Чайковська-Тимкович – 3 курс, юридичний факультет (ІІ місце з індивідуального ката); Володимир Прокопів – випускник факультету міжнародних відносин (І місце з індивідуального ката та І – з командного).

Категорія: №5, травень 2010 р.