Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Ати-бати – йшли… дівчата

Військова форма, погони, зброя… одразу в нашій свідомості постає образ справжнього чоловіка. Проте не варто забувати про дів­чат. Ученим вдалося довести, що жінки теж можуть перебувати на військовій службі. Хоч вони й фізично слабші за чоловіків, але – витриваліші. Перевагою є й жіноча інтуїція, спостережливість, цікавість до найменших дрібниць, деталей.
Студенти ВНЗ Львова, і нашого Університету зокрема, мають змогу пройти військову підготовку за програмою офіцерів запасу в Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Цього року військовими хочуть стати 3000 студентів Львова. Звісно, хлопців-вступників більше, але й кількість дівчат вражає.
Про особливості навчання за програмою підготовки офіцерів запасу розповідає Олександр Іванович Сивак, заступник начальника Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.
– Чи внесено якісь зміни до цьогорічної вступної кампанії порівняно з минулими роками?
– Ні, жодних змін цього року не передбачено. Вступна кампанія пройде традиційно, відповідно до наказу міністра оборони та міністра освіти і науки України про організацію підготовки за програмою офіцерів запасу сухопутних військ.
– Які напрями підготовки найпопулярніші?
– Сьогодні академія отримує замовлення на 26 військово-облікових спеціальностей. Це надзвичайно багато, фактично весь спектр підготовки фахівців сухопутних військ, крім того, окремі спеціальності для підготовки військово-повітряних сил, а саме: фахівці механізованих, танкових, аеромобільних, розвідувальних підрозділів, технічного та тилового забезпечення, зв’язку.
– Чи є якісь обмеження для вступу дів­чат на окремі спеціальності?
– Деякі обмеження, безперечно, є. На жаль, не можемо зараховувати дівчат на всі військово-облікові спеціальності, які готує Академія сухопутних військ імені Петра Сагайдачного. Поки що дозволено зараховувати на спеціальності культурно-просвітницької роботи у військах. Крім того, в майбутньому плануємо готувати фахівців юридичної служби для Збройних сил України.
– Чи однакові нормативи здають хлопці й дівчата?
– Ні, нормативи дещо відрізняються. Дівчата не виконують вправ на гімнастичних снарядах, а хлопці не здають медично-санітарної підготовки.

– Чи мають пріоритет під час вступу студенти різних ВНЗ Львова?
– Ні, усі вступають на рівних умовах. Головне, аби вступник був у рейтинговому списку рекомендованих для вступу осіб, який подає ректор вищого навчального закладу безпосередньо начальникові Академії сухопутних військ імені Петра Сагайдачного. Потім через конкурсний відбір визначають студентів для зарахування. Жоден з навчальних закладів, розташований на території Львова і визначений Кабінетом Міністрів, не має пріоритету. Єдина вимога, щоб напрям підготовки, за яким навчається студент, був споріднений з військово-обліковою спеціальністю військового фахівця.
– Які перспективи студентів, що навчаються за програмою офіцерів запасу?
– Для тих, хто закінчив військову кафедру, відкритий великий перелік посад у державних органах влади, окрім того, у військових формуваннях, які визначено законодавством України. Якщо людина планує працювати у Міністерстві внутрішніх справ, Прикордонній службі чи Департаменті виконання покарань, то навчання за програмою офіцерів запасу є для неї пріоритетним. Адже для такої роботи потрібно або закінчити спеціалізований навчальний заклад, або мати відповідні документи офіцера запасу. Крім того, є імовірність, що коли підвищиться престиж військової служби, студенти, які закінчили нашу кафедру військової підготовки, зможуть продовжити службу в Збройних силах України.
– Яка кількість місць на зарахування?
– До сьогодні не визначено остаточної кількості. Наказів міністра оборони та міністра освіти та науки ще не підписано. Але маємо право складати рейтингові списки за результатами вступних випробувань. Не проводитимемо вступної кампанії влітку, коли більшість студентів на канікулах. Складання випробувань і визначення рейтингових списків відбудеться до першого червня. Потім – оформлення конт­рак­тів і зарахування.
– Скільки хлопців і скільки дівчат навчаються нині на військовій кафедрі?
– Дівчат, звісно, значно менше, ніж хлопців. На військово-облікових спеціальностях, на яких мають право навчатися особи жіночої статі, – приблизно до 5%.

– З якого курсу можна вступати на кафедру військової підготовки?
– Щоб синхронізувати навчання за основним місцем навчання і в нас, найкраще вступати після другого курсу. Якщо здобувати освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра, то студент отримує диплом наприкінці червня, а в липні в нас проходить місячний табірний збір, під час якого фактично завершується підготовка студента як майбутнього офіцера. Можливий ще один варіант, який не надто приємний і для нас, і для основного навчального закладу – коли студент вступає на військову кафедру після третього року навчання, але це можливо тоді, якщо ми твердо знаємо, що вступник навчатиметься за магістерською програмою. Тобто вступні іспити, написання дипломної роботи не збігатиметься з часом проведення нашого збору.
– Ваші поради студенткам, які вирішили пройти військову підготовку?
– Думаю, якщо студентка увійде до рейтинговому списку, який надав ректор, – це вже відповідно підготовлена людина. Важливим є рівень фізичної підготовки, тому потрібно тренуватися, щоб скласти іспити і вступити на навчання за програмою підготовки офіцерів запасу.

Розмову вела Божена Кецмур,
Студентська інформаційна мережа
Фото автора

Перелік посад офіцерського складу, на які можуть призначати жінок
(витяг з наказу міністра оборони України від 1994 року № 46):
– застосування військових частин і підрозділів з електропровідними засобами зв’язку;
– юрисконсультська робота;
– експлуатація та ремонт автомобільної техніки і гусеничних тягачів;
– психологія;
– фінансове забезпечення і економіка бойової та господарчої діяльності військ (сил).

Чому студентки Львівського національного університету імені Івана Франка бажають навчатися за програмою підготовки офіцерів запасу?
Софія Жук, юридичний факультет: “Я вирішила пройти підготовку за програмою офіцерів запасу, бо хочу здобути військове звання. Це важливо для майбутнього юриста, адже багатьом силовим структурам, де я зможу працювати, потрібен фахівець, який пройшов підготовку на військовій кафедрі”.
Юлія Гузенко, факультет журналістики: “Я виросла в сім’ї військових. Усі чоловіки у нашій родині мають військове звання (дідусь – полковник медслужби у запасі, батько – майор, брат – старший лейтенант). Попри те, що служать вони в різних родах військ, у всіх мета одна – захищати Батьківщину і сім’ю. Тому для мене тема війська – усталена сімейна традиція. І я вирішила не порушувати її, адже, здобуваючи освіту на факультеті журналістики, зможу паралельно навчатися на військовій кафедрі”.
Що ж потрібно дівчатам, аби розпочати навчання на військовій кафедрі?
Вступ складається з кількох етапів. Перший – потрібно здати документи. Студент пише заяву на ім’я декана факультету. Окрім заяви, подає ксерокопію першої сторінки паспорта громадянина України та ідентифікаційного коду, довідку про те, що він є студентом базового ВНЗ. Декан складає список осіб, які виявили бажання пройти військову підготовку, і подає ректорові на затвердження. До списку треба додати заяву, а також узагальнені відомості про підсумки складання іспитів за попередні курси навчання в Університеті.

 Також важливо пройти медогляд. Його проводять перед початком курсу військової підготовки за скеруванням, виданим відбірковою комісією Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.
 Коли всі документи готові, вступників чекає професійний психологічний відбір, який здійснюють фахівці академії. Це другий етап, під час якого студентів перевіряють на відповідність специфічним вимогам військової служби. Щоб пройти психологічний відбір, потрібно за 1,5 – 2 години відповісти на всі запитання тесту. Результат оцінювання – “придатний” або “непридатний”.
За словами голови предметно-екзаменаційної комісії з психологічного обстеження підполковника Миколи Йосиповича Литвинка, унаслідок проведення тестування визначають рівень розвитку уваги, пам’яті, зібраності, характеру, вміння працювати в швидкому темпі. Це дає змогу з’ясувати, наскільки психологічні якості вступника відповідають вимогам підготовки офіцера.
Третій етап – перевірка рівня фізичної підготовленості, який проводять після медичного огляду кандидатів. Осіб жіночої статті перевіряють із трьох видів вправ. Перший – на швидкість – біг 100 м. Наступний вид – на силу – комплексна силова вправа (качання пресу і віджимання). І остання вправа – на витривалість – біг 1000 м. Для виконання фізичних вправ дають одну спробу. В окремих випадках (наприклад, падіння) вправу можна виконати повторно, але оцінку знижують на один бал.
Варто зазначити, що всі ці вступні випробування для кожної групи студентів тривають два дні – дати протягом двох місяців поділено за вишами Львова. Під час проходження конкурсного відбору студент повинен мати зі собою паспорт громадянина України, приписне свідоцтво та студентський квиток або залікову книжку.
Четвертий етап – визначення рівня медично-санітарної підготовки дівчат. Проводять у формі тестування, яке складається з 5 завдань і практичного виконання нормативів. За кожне – 20 балів, загальна сума – 200. Студентів, які набрали менше 50% (100 балів) максимальної кількості балів з числа кандидатів для проходження військової підготовки, відраховують. Це останнє вступне випробування.
Отож, коли всі етапи пройдено, формують рейтинг студента (сума всіх отриманих балів). Тоді складають рейтинговий список з кожної військово-облікової спеціальності окремо. Відповідно до цього списку, відбіркова комісія розробляє проект наказу начальника Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного про зарахування студентів для проходження військової підготовки.

Категорія: №5, травень 2010 р.