Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Культурна співпраця університетів

13–14 травня на факультеті культури і мистецтв Львівського національного університету імені Івана Франка відбулися зустрічі з викладачами та студентами Інституту культурознавства Вроцлавського університету. У заході брали участь: Ізольда Топп, культуролог, доктор філософії, голова Вроцлавського відділу Польського культурознавчого товариства, член Комісії європейських культур відділу Польської академії наук у Вроцлаві; Роберт Льосяк, музиколог, доктор філософії, працівник Інституту куль­туро­знав­ства та кафедри музикології Вроцлавського університету, викладач курсів естетики, музичної естетики, історії музики. До Львова завітали також магістранти Інституту культурознавства Марія Моравецька та Кшиштоф Соляревич.
Ізольда Топп презентувала проект “Культурний краєвид Східної Європи. Пограничні міста” й розповіла про магістерські роботи студентів Інституту культурології, зокрема “Роль та значення університету ім. Я. Казимира в культурному та науковому житті в 1890–1914 років”, “Львів’яни у ХІХ–ХХ столітті” тощо. Про Львів і Вроцлав – образи міст у студентських дослідженнях – розповіли польські магістранти Марія Моравецька та Кшиштоф Соляревич. Про звуковий пейзаж Вроцлава та Дольного Шльонська, а також про аудіосферу міста розповів Роберт Льосяк.
Декан факультету культури і мистецтв ЛНУ ім. Івана Франка, професор, народний артист України, лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка Богдан Козак зазначив: “Усе, що нас оточує – листівки, архітектурні пам’ятки, написи на стінах споруд – варте дослідження. Професія культурологів передбачає зберегти пам’ять, яка існувала, знайти їй місце в процесі культурного роз­вит­ку. Ми маємо берегти й примножувати культурну пам’ять. Львів був містом українським, потім польським, австрійським, німецьким, російським. Отже, це дуже великий обшир перетину культур”.

Марія Бойко

Категорія: №5, травень 2010 р.