Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Навчання іноземців української мови

Навчання іноземців української мови у ЛНУ ім. Івана Франка здійснюють підготовче відділення для іноземних громадян факультету доуніверситетської підготовки та кафедра українського прикладного мовознавства на філологічному факультеті.
Студенти–іноземці спочатку проходять річний інтенсивний курс української мови з викладачами підготовчого відділення, а потім удосконалюють свої комунікативні навики та поглиблюють теоретичну підготовку під час занять на кафедрі українського прикладного мовознавства.
“Кафедра активно працює в галузі лінгводидактики, ми випускаємо щорічно журнал “Теорія і практика викладання української мови як іноземної”, єдиний науковий журнал такої тематики в Україні. Торік його внес­ли до переліку журналів, затверджених ВАК України. Щорічно проводимо Міжнародні конференції з проблем викладання української мови в іншомовній аудиторії”, – зазначає завідувач кафедри професор Ірина Кочан.
Окрім того, викладачі кафедри створюють підручники, посібники, словники, які допомагають іноземним студентам опанувати українську мову.
Результати такої праці очевидні – у березні 2011 року студентка нашого університету Едіна Смага зайняла перше місце на Всеукраїнській олімпіаді з української мови в Донецьку. Завжди намагаємося, щоб теорія йшла в ногу з практикою. І декан підтримує нашу ініціативу. Зокрема вдалося організувати практику студентів спеціальності українська мова як іноземна у Познані, де вони викладали українську для своїх колег – студентів-україністів.
Кафедра забезпечує також навчання української мови іноземним студентам і стажистам, які приїжджають у Львівський національний університет імені Івана Франка в межах угод, підписаних між закордонними інституціями і Університетом.
На підготовчому відділенні для іноземних громадян, яким керує доцент Віктор Кревс, іноземці вперше знайомляться із українською мовою, її комунікативним потенціалом, фонетичними та граматичними особливостями.
“Активна робота у групах із 8-10 осіб, – відзначає В. Кревс, – дозволяє іноземцям опанувати українську мову на такому рівні, щоб продовжити навчання на факультетах ЛНУ ім. Івана Франка чи в інших ВНЗ України, використовуючи її як інструмент навчання та професійного зростання. Упродовж навчального року, проведеного на підготовчому відділенні, студенти слухають також курси зі спеціальних дисциплін, метою яких є допомога у засвоєнні галузевої термінології відповідно до напряму підготовки (гуманітарного, природничого, економічного, інженерно-технічного тощо). Наприкінці навчання на підготовчому відділенні всі студенти-іноземці складають кваліфікаційний іспит з української мови та інших предметів.
Випускники підготовчого відділення для іноземних громадян із року в рік показують стабільні результати в навчанні. Кращі студенти ставали переможцями і призерами кількох Всеукраїнських олімпіад з української мови як іноземної. Наші вихованці, без перебільшення, стають найкращими популяризаторами української мови й культури на своїй батьківщині”.

Володимир Мельник,
студент факультету  журналістики

Категорія: №7, жовтень 2011 р.