Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Кафедра польської філології: українсько-польська співпраця

Студенти 3 курсу польської філології під час практики у Вроцлавському університеті з керівником Христиною Стельмах

Польська філологія у Львівському університеті має давні традиції. 4 листопада 1817 р. імператор Австрії Франц I підписав рішення про створення першої у Львівському університеті полоністичної кафедри – історії польської мови та літератури, яка почала функціонувати 1826 р., після призначення її завідувачем українця з походження М. Михалевича. Упродовж другої половини XIX – початку XX ст. в університеті активно діяла одна, а згодом дві полоністичні кафедри, які в окремі періоди очолювали відомі вчені-полоністи А. Малецький, Р. Пілат, Ю. Кляйнер, В. Брухнальський та ін. Поступальний розвиток львівської полоністики перервали події Другої світової війни та виїзд зі Львова в повоєнний період чільних науковців. Після війни полоністика у Львівському університеті розвивалася в рамках діяльності кафедри слов’янської філології. Розвиток польської філології у Львівському університеті значно інтенсифікувався 2004 р. після створення окремої кафедри польської філології.
Сьогодні кафедра польської філології Львівського національного університету імені Івана Франка провадить активну наукову та дидактичну співпрацю з університетами Польщі. Налагоджено тісні зв’язки з полоністичними осередками Сілезького, Варшавського, Вроцлавського, Познанського, Ягеллонського, Люблінського ім. Марі Кюрі-Склодовської, Жешівського університетів. Зокрема, упродовж останніх чотирьох років на кафедрі працює лектор Моніка Русін, магістр Сілезького університету в Катовіцах. У співпраці зі Школою польської мови і культури Сілезького університету у 2008 р. на кафедрі організовано трисеместровий цикл післядипломного навчання зі спеціальності “польська мова як іноземна і польська культура” для слухачів з України, після закінчення якого понад півсотні осіб, що представляють різні регіони нашої держави, отримали дипломи про вищу освіту Сілезького університету і здобули право навчати польської мови як іноземної і в Україні, і за її межами. Спільно зі згаданою Школою польської мови і культури видано збірник праць про стан і перспективи розвитку полоністики в Україні. За участю викладачів Сілезького та Вроцлавського університетів у травні минулого року проведено у Львові конференцію з проблем сертифікації мови як іноземної за європейськими стандартами.
У рамках міжнародної співпраці вчені з польських університетів беруть участь у роботі наукового та методичного семінарів кафедри. Львівські полоністи під час стажувань в університетах Польщі читають лекції з методики викладання польської мови та літератури як іноземної для студентів спеціалізації “польська мова як іноземна” польських вищих навчальних закладів, зокрема, Сілезького та Вроцлавського університетів.
У міжнародній українсько-польській співпраці беруть участь і студенти нашого Університету. Щороку найкращі вихованці львівської полоністики навчаються в літніх школах польської мови, літератури й культури в Цєшині, Любліні, Кракові, Вроцлаві. Від 2008 навчального року по кілька студентів львівської полоністики мають змогу навчатися протягом семестру у Варшавському університеті. Уже чимало років існує обмін студентськими групами з Вроцлавським університетом: у рамках угоди між Львівським і Вроцлавським університетами відбувається щорічне двотижневе навчання студентів-полоністів третього курсу польської філології у Вроцлавському університеті і, відповідно, навчання студентів-україністів Вроцлавського університету у Львові. Поїздка до Вроцлава, знайомство з польськими ровесниками, враження від університетського життя й загалом атмосфера цього міста для львівських полоністів є одним із найяскравіших спогадів із студентського життя.
У перспективі роботи кафедри польської філології – продовження співпраці з польськими університетами, налагодження нових контактів, обмін науковим і навчально-методичним досвідом, спільне видання поконференційних матеріалів, словників, посібників і підручників.

Алла Кравчук,
доцент, завідувач кафедри польської філології