Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Співпраця юридичного факультету із Вроцлавським університетом

Учасники спільного засідання завідувачів кафедр юридичних факультетів ЛНУ ім. Івана Франка і Вроцлавського університету

Упродовж останніх років значно активізувалася співпраця юридичних факультетів Львівського національного університету імені Івана Франка та Вроцлавського університету. У рамках такої співпраці декани обох факультетів визначили основні напрями наукового, видавничого та навчально-методичного співробітництва, можливості обміну викладачами й студентами.
Наступний етап міжфакультетського спілкування – щорічні спільні засідання завідувачів кафедр, на яких обговорюють навчальні плани з урахуванням вимог Болонського процесу, діляться навчально-методичними напрацюваннями, обмінюються новими підручниками.
Тішить, що ці засідання вдається поєднати з цікавими заходами. Наприклад, улітку 2008 року відбулася дуже гарна спільна поїздка у “Скельне місто” (Чеська Республіка), під час якої українські і польські колеги-науковці виявили гостинність і взаємне дружнє ставлення. Також варто виокремити відвідини Днів науки у Вроцлавському університеті, які традиційно проходять щороку в листопаді. Тоді проводять урочисті Вчені ради за участю представників адміністрацій провідних європейських університетів, наукові семінари, культурно-мистецькі заходи, вручення почесних звань і нагород. Делегація Франкового університету – тепер постійна почесна учасниця цього академічного свята.
Студенти, зі свого боку, теж розширили коло наукового спілкування, отримавши можливість участі в міжнародних конференціях, що їх організовують у Вроцлаві. Окрім того, у травні 2009 року група студентів-правників долучилася до святкування Днів студентства у Вроцлаві, так званих Ювеналій, під час яких відбувалися круглі столи, засідання студентських наукових товариств, екскурсійні поїздки визначними місцями Польщі та розважальні вечірки.

Львівські та польські студенти-правники під час святкувань Дня студента у Вроцлаві

Та, мабуть, найбільш ілюстративним заходом такої співпраці є спільний науковий щорічний вісник “Вроцлавсько-львівські правничі записки”, який видаватимуть почергово у Львові та Вроцлаві і який вміщуватиме найкращі доробки професорів обох факультетів. Таке видання збагатить бібліотеку юридичного факультету, яка вже декілька років поповнюється через взаємні літературні обміни із Вроцлавським університетом.

Наталія Раданович,
доцент, кандидат юридичних наук,
заступник декана з навчально-виховної роботи