Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Іван Вакарчук – Почесний доктор Вроцлавського університету

16 листопада міністрові освіти і науки України Іванові Вакарчуку присвоїли звання Почесного доктора (Honoris Causа) Вроцлавського університету (Польща).
Як зазначив ректор Вроцлавського університету Марек Боярський, українського міністра удостоїли цього звання за значний внесок у наукову, громадську діяльність і розвиток міжуніверситетської співпраці.
У відповідь Іван Вакарчук подякував професорам, ректорові і сенатові університету: “Висловлюю сердечну вдячність Вам, Ваша магніфіценціє, і всій академічній спільноті за таку високу честь, якої Ви мене удостоїли. Поступ у добрих і дружніх стосунках між польським та українським народами, між Польщею та Україною складається саме з таких конкретних творчих зв’язків між окремими інституціями й окремими людьми”.
Представники Вроцлавського університету під час урочистої церемонії наголосили на досягненнях професора Івана Вакарчука в галузі теоретичної фізики та на його заслугах у зміцненні ролі львівського академічного середовища в українській і світовій науці.
“Упродовж усієї писаної і, мабуть, і неписаної історії людства питання Краси і Гармонії непокоїть нашу свідомість. Які засадничі принципи породили ці поняття? Чи є їх кількісний вимір? Чи є спільний інваріант, який об’єднує ці поняття в різних науках і різних напрямах інтелектуальної діяльності людини?”, – з цих запитань професор Іван Вакарчук розпочав інавгураційну лекцію “Божественна пропорція”.
На церемонії з нагоди присвоєння Іванові Вакарчуку звання Почесного доктора Вроцлавського університету був присутній Надзвичайний і Пов­но­важ­ний Посол України в Республіці Польща Олександр Моцик.
По завершенні урочистостей привітати міністра освіти і науки Івана Вакарчука прийшли й українські студенти, які навчаються у Вроцлаві.