Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Використайте своє право на податковий кредит!

Відповідно до Закону України “Про податок з доходів фізичних осіб”, кожен громадянин має право подати декларацію для отримання податкового кредиту за наслідками 2009 року.
Якщо платник податку не скористався правом на нарахування податкового кредиту за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переносять.
Декларацію потрібно подавати до Державної податкової інспекції за місцем проживання (реєстрації).
Податкові органи прийматимуть такі декларації упродовж цілого поточного року.

Запитували – відповідаємо

Чи можна вносити до податкового кредиту вартість навчання в аспірантурі?
Законом України від 22.05.03р. № 889-IV “Про податок з доходів фізичних осіб” визначено, що платник податку за наслідками звітного податкового року має право на податковий кредит, зокрема у зв’язку з оплатою вартості середньої професійної або вищої форми навчання.
Згідно з нормами Закону України від 17.01.02р. №2984-III “Про вищу освіту”, аспірант (ад’юнкт) – це особа, яка має повну вищу освіту i освітньо-кваліфікаційний рівень маґістра або спеціаліста, навчається в аспірантурі (ад’юнктурі) вищого навчального закладу або наукової установи для підготовки дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата наук. Тобто метою навчання в аспірантурі є не здобуття вищої освіти, а здобуття наукового ступеня на підставі вже здобутої вищої освіти.
Отже, навчання в аспірантурі не належить до здобування вищої освіти, тому оплата за навчання в аспірантурі не входить до складу податкового кредиту платника податку.

У деяких вищих навчальних закладах (навіть із навчанням на бюджетній основі) навчання на військовій кафедрі потрібно оплачувати окремо від основного. Чи можна вносити такі суми до податкового кредиту?
Оскільки навчання на військовій кафедрі – додаткова послуга навчального закладу, яка не є обов’язковою у процесі безпосереднього навчання за обраним фахом, то й оплачують її окремо (додатково) від оплати за навчання, згідно з укладеним із вищим навчальним закладом договором. Внесення таких витрат до податкового кредиту чинним законодавством не передбачено.

Чи можна вносити до складу податкового кредиту вартість навчання в інтернатурі та маґістратурі?
Відповідно до Закону України “Про вищу освіту” від 17.01.2002 р. № 2984-III (зі змінами та доповненнями), університет є вищим навчальним закладом IV рівня акредитації, який здійснює підготовку фахівців за спеціальностями освітньо-кваліфікаційних рівнів спеціаліста та маґістра.
Згідно з Положенням про спеціалізацію (інтернатуру) випускників вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти III–IV рівня акредитації, медичних факультетів університетів, інтернатура (спеціалізація) є невід’ємною ланкою безперервного процесу підготовки у вищому медичному (фармацевтичному) закладі освіти фахівців за професійним спрямуванням “Медицина” та “Фармація”, а маґістратура – окремим самостійним освітньо-кваліфікаційним рівнем вищої освіти.
Отже, суми коштів, які платник податку сплатив на користь вищих медичних та фармацевтичних навчальних закладів для компенсації вартості навчання такого платника податку, іншого члена його сім’ї першого ступеня споріднення в інтернатурі та маґістратурі, у разі дотримання всіх норм ст. 5 Закону України від 22 травня 2003 року № 889-IV “Про податок з доходів фізичних осіб”, можна вносити до податкового кредиту такого платника податку за звітний рік.

Відділ масово-роз’яснювальної роботи
та звернень громадян ДПІ у м. Львові