Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Правила сильної людини

Для створення сильної нервової системи, і її зміцнення потрібно пам’ятати про таке:
1. Не втікайте від страху. Аналізуйте його і сприймайте страх суто як фізичне відчуття. Не піддавайтеся страху. Страх, якому бояться зазирнути у вічі, здатний нас убити. Думайте про страхи, як про фільм. Того, що ви бачили на екрані, насправді не існує. Якщо ми не будемо утримувати в собі страх, він мине так само, як і кадр на екрані. І не поводьтеся, як товариш головного героя фільму, – самі будьте головним героєм!
2. Не витрачайте сили на почуття жалю до себе. Зрозумійте, це марне витрачання енергії. Жаль до себе примушує вас рухатися по колу, повертатися знову й знову до тих самих гірких думок. Почуття образи, яке роками триває в душі, може навіть призвести до раку. Відпустіть від себе минуле через прощення. Попрощайтеся з відчуттями гіркоти і образи, з негативною для вас ситуацією. Погані думки, що накопичуються роками, обертаються, зрештою, проти вас.
3. Не зациклюйтеся на думках про погане. Думайте і кажіть про те, що у вашому житті добре. Скеруйте свої думки в позитивному напрямі.
4. Плануйте на щодень такі справи, які могли б дати вам задоволення. Залишайте час, щоб піти до театру, на дні народження друзів і родичів, виставки та інші розважальні заходи, прочитати книгу.
5. Допомагайте іншим. І ви відчуєте задоволення і свою силу. Бо добро повертається сторицею.
6. За будь-яких життєвих обставин тримайте голову піднятою й поводьтеся, як успішна людина. Якомога частіше повторюйте про себе, що ви – молоді, здорові й успішні. І якщо ви справді озброєні волею і прагненням подолати свої біди – повірте, успіх не забариться.

Римма Кулинич,
головний лікар санаторію-профілакторію
ЛНУ ім. Івана Франка