Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Україна Incognita

Україна відома і невідома….
Ця гра слів стала особливо актуальною сьогодні, адже зацікавлення нашою країною іноземних громадян зростає з року в рік. Саме ознайомленню з українською мовою, літературою, культурою, історією сприяють щорічні літні школи для іноземних студентів у ЛНУ ім. Івана Франка.
Організатором Міжнародної літньої школи “Українська мова і кра­їно­знав­ство” є Центр україністики, який виник 2008 року з ініціативи Ректора Університету Івана Вакарчука. Директором Центру є декан філологічного факультету Ярослав Гарасим, який зазначає: “Центр україністики активно проводить не лише літні школи, але й зимові та весняні. Цього року відбулося дві школи – Міжнародна літня та весняна для шведів. У планах – розширення діяльності Центру, проведення майстер-класів з методики викладання мови, міжнародних та всеукраїнських конференцій викладачів”.
За час функціонування Міжнародної школи її учасниками стали представники Австралії, Афганістану, Болгарії, Ірану, Іраку, Ірландії, Іспанії, Італії, Канади, Німеччини, Південної Кореї, Польщі, Росії, Словенії, США, Угорщини, Франції, Чехії, Японії. Завжди є досить значний відсоток німецьких студентів, яких підтримує Німецька служба академічних обмінів і щорічно надає 14 стипендій для охочих. Лектори DAAD також є активними співорганізаторами школи.
Хто їде на літню школу?
Вікова амплітуда коливається від 16 до 60 років.
За професійними уподобаннями це здебільшого студенти (60%), викладачі іноземних мов, які працюватимуть в Україні, викладачі української мови або студенти-україністи, науковці, представники посольств закордонних держав, представники закордонних фірм, які мають спільні проекти з українською стороною, представники релігійних конфесій та біженці.
Школа триває 3 тижні і має чітку структуру: інтенсивний курс української мови, культурологічні лекції, зустрічі з відомими людьми, круглі столи, дискусії та країнознавчі мандрівки, під час яких іноземцям пропонують піднятися на Говерлу, намалювати писанки, зліпити власноруч глечики, взяти участь в українських вечорницях. Цьогорічна школа, крім зазначеного вище, запропонувала перегляд і обговорення шедеврів українського кіномистецтва: “Земля” Олександра Довженка, “Криниця для спраглих” Юрія Іллєнка, “Тіні забутих предків” Сергія Параджанова.
“Ми раді, якщо вкінці програми наші учасники презентують власний погляд на Україну. Під час таких презентацій розумієш, як важливо дати можливість проникнути в українську культуру, зламати стереотипи мислення, налаштувати на об’єктивне сприйняття української дійсності”, – говорить координатор Школи Леся Антонів.
Навчальний процес забезпечують викладачі Університету, проте лекторами також є фахівці з інших інституцій, наприклад з Інституту українознавства НАН України ім. І. Крип’якевича, відомі журналісти, представники консульств різних країн, які працюють в Україні і мають свій погляд на розвиток зовнішньої політики.
Самі учасники також високо оцінюють роботу Школи:
“Літня школа допомогла мені почати спілкуватися українською мовою, що тут, на Західній Україні, дуже важливо. Галичани надзвичайно поважають людей, які намагаються розмовляти українською. А я ще й навчилася співати українських пісень. Протягом школи зустріла багато цікавих людей, які допомогли відкрити для мене Україну й українське суспільство, а це, своєю чергою, допомогло краще зрозуміти українців, спілкуватися з ними і жити в Україні” (Мартіна Павлітова-Мухова, консул з питань культури, освіти і економіки Генерального консульства Чеської Республіки у Львові).
“Літня школа допомогла мені відкрити Україну. Вона дозволила стати незалежним на роботі та в побутовому житті. Ця школа має статус міжнародної, вона збирає у Львові учасників із цілого світу. Своєму успіху вона завдячує викладачам, спеціалістам з української мови як іноземної” (Жером Ваннепен, директор Французького Альянсу м. Львова) .
“Літня школа може бути привабливою не тільки для студентської молоді, але й для старших людей, які серйозно ставляться до навчання упродовж життя. Мені, як людині за віком немолодій, було дуже приємно й весело навчатися разом зі студентами під керівництвом молодої, миловидної та інтелігентної викладачки. Крім того, чудовий культурний і мовний фон забезпечує Міжнародній літній школі місто Львів” (Андраш Золтан, професор української мови Будапештського університету) .
“Я особисто вивчав українську мову в Японії перед тим, як приїхати працювати в Університет, хоча не дуже багато. Ніколи не уявляв, що буду спілкуватися з багатьма іноземцями з різних країн українською. Наша літня школа – таке особливе й рідкісне місце” (Хірано Такаші, викладач японської мови).
Тож щирі відгуки учасників школи, ініціативність її організаторів створюють чудову базу для розвитку української лінгводидактики, поширення знань про Україну у світі.

Володимир Мельник,
студент факультету  журналістики

Категорія: №7, жовтень 2011 р.