Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Юрій Корчак: “Наш Університет – один із тих вищих навчальних закладів Львова, які найшвидше оприлюднюють інформацію”

Відповідальний секретар приймальної комісії ЛНУ ім. Івана Франка Юрій Корчак

Вступна кампанія – один з найскладніших етапів у житті молоді. Адже так хочеться стати студентом! Що ж потрібно для цього? Звісно, перший крок – скласти зовнішнє незалежне оцінювання. Другий – подати документи для вступу. Цього року головне – встигнути, оскільки на це в абітурієнта тільки два тижні. І нарешті довгоочікуваний результат – зарахування до лав студентів. Про особливості цьогорічного вступу до нашого Університету розповідає Юрій Михайлович Корчак, відповідальний секретар приймальної комісії.
– Розкажіть, будь ласка, чи є нововведення у правилах прийому на 2010 рік?
– Звісно, щороку правила прийому трохи змінюють. Найважливіше – обмеження для пільговиків. По-перше, абітурієнти, що мають пільги, подаючи документи на вступ, повинні відразу здавати оригінали атестата та сертифіката УЦОЯО (Український центр оцінювання якості освіти). По-друге, пільговики становитимуть 25% державного замовлення на той чи інший напрям підготовки. А там, де кількість заяв від цих категорій абітурієнтів перевищуватиме 25%, проводитимуть внутрішній конкурс серед пільговиків.
– У чому полягатиме такий внутрішній конкурс?
– Як і серед решти студентів – рейтинговий конкурс відповідно до набраних балів на ЗНО (зовнішнє незалежне оцінювання).
– Торік проводили перевірки пільговиків. Наскільки суворим може бути покарання для студентів, які вступили за підробленими пільговими документами?
– У нашому Університеті таких випадків не було, хоч перевірок було дуже багато, а саме – з боку комісії Міністерства освіти та науки України, Прокуратури, Служби безпеки України. Перевірки тривали впродовж осіннього періоду, і претензій до приймальної комісії не висловлено, усі документи були в порядку. Проте підробка документів може призвести до відрахування студента. Адже якщо таку особу не відрахують, МОН України може забрати ліцензію на відповідний напрям підготовки, тобто наступного року Університет не матиме права робити набір на цей напрям навчання.
– Які помилки траплялися найчастіше в оформленні документів на вступ?
– Помилок чимало. Проте найчастіше абітурієнти в заяві серед переліку предметів сертифікату не завжди правильно вказували ті, які потрібно для вступу на вибраний напрям підготовки. Думаю, це пов’язано з тим, що випускники складали максимально п’ять предметів і часто виписували ті, що не потрібні на той напрям. Звісно, це вносило безлад в оформлення документів.
– Чи можливо цього року вступати за результатами підготовчих курсів?
– Торік слухачі підготовчих курсів мали одну з переваг у разі однакової суми балів. Цього року Міністерство освіти і науки цю пільгу скасувало.
– Чи впливатимуть грамоти або відзнаки на вступ?
– Правилами прийому передбачено, що впливатимуть, але тільки окремі. А саме – дипломи призерів IV етапу всеукраїнських предметних олімпіад і третього етапу призерів науково-дослідних робіт Малої академії наук.
– Щодо жителів населених пунктів, які мають статус гірських…
– Вони матимуть перевагу в разі однакової суми балів. Уже другий рік не проводять весняної університетської олімпіади. Якщо раніше для слухачів курсів, Малої академії та абітурієнтів з населених пунктів, що мають статус гірського, проводили університетське тестування, то тепер це скасовано.
– Які факультети були найпопулярнішими минулого року?
– Як здебільшого в університетах України, найпопулярнішим є юридичний факультет. Торік подано понад 2000 заяв на 150 бюджетних місць юрфаку. Популярними є також економічний, факультет іноземних мов, напрям географічного факультету – туризм. Конкурси на них були, як на перший погляд, досить високі – приблизно 45–47 осіб на одне місце. Це пов’язано з тим, що подано дуже багато копій документів, а коли почали здавали оригінали, реальний конкурс значно знизився, 7–10 абітурієнтів на одне місце. Найменше випускників вступає на природничі напрями. Додаткові конкурси оголошували на фізичному та механіко-математичному факультетах.
– Чого очікувати від цьогорічної вступної кампанії?
– Думаю, вступна кампанія 2010 року буде складною. Це пов’язано з тим, що незалежне тестування відбуватиметься влітку, одразу після отримання атестатів і проведення випускних вечорів. Відповідно, скоротили терміни прийому документів: якщо торік – місяць, то цього року – тільки два тижні. Оскільки на факультетах журналістики та культури і мистецтв проводитимуть також творчий конкурс, то там прийом триватиме тільки тиждень. Це чимала проблема, беручи до уваги, що минулого року на факультет журналістики подали понад вісімсот заяв, і тепер їх потрібно буде прийняти лише за 7 днів. Звісно, це спричинить значні черги.
– Яким чином відбувається творчий конкурс? Як він впливає на зарахування абітурієнтів?
– Для творчих професій потрібні творчі люди. Комісія, що оцінюватиме здібності, складається із фахівців. Вони мають вибрати тих, хто має схильності до творчої діяльності. Наприклад, на факультеті культури і мистецтв творчий конкурс відбувався відкрито. Абітурієнти виступали на сцені Студентського клубу. Запросили приймальну комісію, деканів. Будь-хто міг прийти й ознайомитися з творчими здібностями майбутніх студентів.
– Як вирішуватимете проблему із чергами?
– Плануємо уникнути саморегулювання, оскільки це спричиняло шум і заважало роботі приймальних комісій. Є декілька шляхів вирішити це питання. Один із них – збільшити кількість аудиторій для прийому, замовляти більше співробітників факультетів для опрацювання й оформлення документів. Ще один варіант – не пускати в корпуси батьків, бо майже кожен абітурієнт іде здавати документи разом зі своїми родичами. Це створює зайвий ажіотаж. Можливо, черги регулюватимуть працівники Університету. Будемо вирішувати, адже на прийом документів маємо тільки два тижні.
– З якими питаннями до вас звертаються найчастіше?
– Питань до нас багато, але основне – які предмети на який напрям потрібні для вступу. Варто зазначити, що наш Університет – один із тих вищих навчальних закладів Львова, які найшвидше оприлюднюють таку інформацію. Ще задовго до початку реєстрації на незалежне тестування ми чітко вказуємо, які предмети потрібні для вступу на той чи інший факультет. Таке повідомлення розміщуємо на сайті Університету, публікуємо також у газеті “Високий Замок” і т. п.
– Як ставитеся до так званого “перестрахування” абітурієнтів?
– Вважаю, що це, з одного боку, є деякою проблемою. У 2009 році один з абітурієнтів-“рекордсменів” подав документи аж на 24 напрями. Він сам, напевно, заплутався серед усіх заяв. Раджу подавати документи на декілька напрямів, але в межах здорового глузду, а тоді вже стежити за ситуацією. Торік уперше в Інтернеті щодня оновлювали дані про перебіг вступної кампанії. Ми щовечора відсилали інформацію з нашого Університету. Кожен абітурієнт міг побачити, на якій рейтинговій позиції перебуває й оцінити свою можливість вступити.
– Чи заохочуєте абітурієнтів вступати саме до нашого Університету?
– Звісно, заохочуємо. Практично щотижня, а інколи двічі на тиждень, їдемо в різні школи західного регіону України. Також є школи, з якими Університет уклав угоди про співпрацю – до них навідуємося насамперед. Розповідаємо, як реально зараз вступати, як зареєструватися на ЗНО, адже з нами завжди їздить представник Львівського регіонального центру незалежного тестування. Розповідаємо про наш Університет, демонструємо слайд-шоу про факультети ЛНУ ім. Івана Франка. Агітуємо вступати до нас.
– Хто саме проводить цю роботу?
– Організовує такі поїздки декан факультету доуніверситетської підготовки Роман Олексійович Крохмальний. А їздять у школи 3–4 декани, представник приймальної комісії, представник Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти й інколи представник Малої академії наук. Наприклад, два тижні тому їздили в Козьову, а минулого тижня – в Городок. У село Козьову привезли бланки завдань УЦОЯО ще з 2008 року, які були на незалежному тестуванні з усіх предметів, щоб учні змогли якомога краще підготуватися до зовнішнього незалежного оцінювання.
– Чи мають під час вступу пільги учні тих шкіл, що уклали з вами угоди?
– Тепер таких пільг вони не мають, а раніше могли проходити весняне тестування. Проте Університет їм максимально допомагає, зокрема інформаційно, надає навчальну літературу, часом наші викладачі читають пізнавальні лекції з окремих предметів.
– Чи цікавляться учні-випускники інформацією, яку надаєте їм?
– Звісно, адже вони чують усе з перших уст. Наші розповіді їх цікавлять, оскільки вони більше дізнаються про вступну кампанію, а ця інформація їм допоможе. Отже, бажаю абітурієнтам успішно скласти незалежне тестування і згодом доєднатися до студентської когорти нашого Університету.

Божена Кецмур,
Студентська інформаційна мережа

Зміни до “Правил прийому до Львівського національного університету імені Івана Франка у 2010 році”
(згідно з наказом МОН України №1158 від 21.12.09 “Про затвердження Змін до Умов прийому до вищих навчальних закладів України”)

Пункт 5.12 розділу 5 викласти в такій редакції:
“5.12. При прийнятті на навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційних рівнів бакалавра на основі повної загальної середньої освіти та спеціаліста, магістра на основі базової або повної вищої освіти осіб, які подають документ про здобутий за кордоном освітньо-кваліфікаційний рівень, обов’язковою є процедура нострифікації документа про здобутий освітньо-кваліфікаційний рівень, що проводиться Міністерством освіти і науки України в установленому порядку. Нострифікація цих документів здійснюється протягом першого року навчання.”.

Доповнити пункт 5.5 третім абзацом такого змісту:

“– громадяни України, звільнені зі строкової військової служби в рік вступу до вищого навчального закладу;”.

У зв’язку з цим абзац третій уважати відповідно абзацом четвертим.

Перший абзац пункту 9.1 розділу 9 викласти у такій редакції:

“9.1. Зараховуються до Університету за умови подання сертифіката Українського центру оцінювання якості освіти з кількістю балів не нижче мінімального рівня для допуску до участі в конкурсному відборі учасники міжнародних олімпіад, призери (особи, нагороджені дипломами I – III ступенів) ІV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових предметів та призери (особи, нагороджені дипломами І – ІІІ ступенів) ІІІ етапу Всеукраїнських конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт учнів – членів Малої академії наук України за умови, якщо вони вступають на напрями підготовки, для яких профільним є вступне випробування з предмета, з якого вони є призерами, у тому числі:”.

Розділ 10 доповнити пунктом 10.3 такого змісту:

“10.3. Кількість місць для осіб, визначених у пункті 10.1 цього розділу, становить 25 відсотків обсягу державного замовлення з кожного напряму підготовки (спеціальності), доведеного Університету.

Згідно з цією квотою зарахування осіб, визначених пунктом 10.1 цього розділу, відбувається відповідно до суми набраних балів за сертифікатом Українського центру оцінювання якості освіти (одержання відповідної кількості балів на вступних випробуваннях, які проводить Університет) та середнього бала документа про повну загальну середню освіту.”.

Пункт 16.2 розділу 16 викласти в такій редакції:

“16.2. Накази про зарахування на навчання надсилаються до Міністерства освіти і науки України.”.

Затверджено на засіданні ­Приймальної комісії 28 січня 2010 р., протокол № 4

Відповідальний секретар
­Приймальної комісії
Ю. М. Корчак