Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Стосунки між студентами і викладачами повинні бути партнерськими

Зустріч із претендентом на посаду ректора ЛНУ ім. Івана Франка

23 березня ц. р. в Акто­вій залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася зустріч претендента на посаду ректора Університету професора Івана Вакарчука зі студентами та співробітниками.
Розпочинаючи свій виступ, Іван Олександрович подякував за зустріч і відразу ж перейшов до обговорення своєї програми реформування діяльності Університету до відповідних європейських стандартів із “збереженням здобутків та розвитком найкращих національних академічних традицій”.
Програма передбачає активне залучення представників колективу до створення планів розвитку окремих підрозділів, факультетів, коледжів Університету, які будуть розглядатися на Конференції трудового колективу.
Промовець наголосив на важливості державно-громадського управління університетським життям, що передбачає активну співпрацю із органами державної влади, громадськими організаціями, навчальними закладами та міжнародними інституціями.
Професор Вакарчук відзначив, що, по-перше, освіта має бути національною, по-друге, якісною. Це дві складові, які повинні характеризувати діяльність Львівського національного університету імені Івана Франка.
“Ми повинні творити атмосферу, щоб була можливість відчувати кожного і поважати його індивідуальну свободу, – це засадничі принципи, яких потрібно дотримуватися, – зазначив доповідач .
Важливим аспектом освітнього і наукового поступу Університету є запровадження “вільної траєкторії” студента (права самостійного вибору предметів), вдосконалення магістерських навчальних програм, запровадження технологій інноваційного навчання, покращання матеріальної навчальної бази Університету.
Також планується створити у Франковому університеті “Студентське бюро” з “метою налагодження організації навчального процесу з урахуванням побажань студентів для найкращої організації вибору гуманітарних та професійних дисциплін”.
Торкнувся також Іван Олександрович і питання відзначення 350?річного ювілею Університету. “Ви знаєте, що є відповідні ­урядові ­постанови, Указ Президента України, розроблений план дій і відповідно до цього в наступному році наш Університет відзначатиме свій ювілей. Треба достойно його відзначити. Це завдання кожного із нас, всієї університетської громади”.
У виступі професора Івана Вакарчука також були порушені питання якості освіти, відкритості Університету в цілому та доступності навчальних програм, оптимізації дослідницької роботи, наголошувалося на важливості дистанційного навчання як перспективного напрямку, який потрібно розвивати.
На переконання Івана Олександровича, більшість факультетів повинні мати сучасне обладнання. І першочергово – коли йдеться про природничі факультети.
Окремо наголошувалося на ролі в Університеті студентського самоврядування. “Це надзвичайно важливо, бо для того, щоб допомогти молодим людям організовувати те, що ми називаємо “вільною траєкторією”, щоб допомогти зробити перші самостійні кроки в житті після школи, ми повинні організувати цю співпрацю”, – зазначив професор Вакарчук.

Олександр Лавринович
Фото автора