Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Богдан Котур, проректор з наукової роботи

Традиційно і цього року ми маємо численні досягнення у науковій діяльності.
До дійсно вагомих здобутків варто віднести те, що незважаючи на закінчення фінансування Міністерством науково-навчального центру “Фрактал”, який ми заснували два роки тому, він продовжує активно працювати. Університет на його функціонування у 2011 році виділив 100 тис. гривень. І за ці гроші ми маємо можливість підтримувати функціонування приладів, організовувати поїздки наших науковців на конференції чи у бібліотеки для роботи з літературою, якої немає у Львові.
Також вагомим є те, що ми і надалі продовжуємо наш проект “Мільйон на прилад”, який був ініційований Ректором, професором Іваном Вакарчуком у 2007 році. Цього року нам вдалося придбати для біологічного факультету рідинний хроматограф. Цей прилад дозволить біологам та іншим ученим нашого Університету, які використовують метод рідинної хрономатографії, проводити наукові дослідження на світовому рівні…
Величезна перевага Університету як цілісної інституції в тому, що до нас приходить молодь, ми її виховуємо і по закінченні навчання наукові школи при Університеті отримують молоде поповнення для продовження своїх досліджень. Тому у нас немає проблеми з набором до аспірантури. Саме ця єдність поколінь: студент-аспірант-молодий науковець-зрілий науковець є запорукою того, що ми маємо завжди хороші і стабільні наукові досягнення.
Незаперечним свідченням наукового поступу Університету є те, що цього року ми очікуємо збільшення кількості отриманих патентів, авторами яких є науковці. Вже сьогодні їх 19.
У ювілейний рік 350-річчя вітаю весь колектив Львівського національного університету імені Івана Франка. Зараз з нами працюють науковці, які свого часу відзначали 300-річний ювілей Університету. Тож бажаю нашим ученим плідно зустріти і відзначити наступні ювілеї Університету – 375-річний і 400-річний, – бо активна наукова і розумова праця продовжує життя. Кожен має можливість продовжити собі життя, активно працюючи від студентської лави і до поважних літ, творячи нові наукові знання. Бажаю всім завжди зберігати допитливість, іскру пізнання, захоплюватися наукою. Не втрачати свою здатність дивуватись, бо ця здивованість є запорукою того, що будуть пізнані невідомі науці факти, створені нові матеріали, процеси, які принесуть користь нашій державі і прославлять наш Університет в Україні та світі.

Категорія: №7, жовтень 2011 р.