Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Чи можливо прожити 120 років за 12 днів?

Якою уявляємо собі різдвяну виставу? Традиційний вертеп (із царями, пастухами, трохи нетрадиційним жидом) та співи колядок. Так ми звикли славити народженого Бога. І це справді непогана традиція. Але для народження Ісуса в серці кожної людини потрібно набагато більше. Інколи цілого життя замало. А чи можливо, щоб маленький Ісусик народився у людському серці за 12 днів? Чи реально прожити 120 років за 12 днів? Так, можливо, але тільки в казці. Саме повість Еріка-Емманюеля Шмітта “Оскар і рожева пані” спонукає замислитися над народженням Бога у серці кожної людини та спробувати за короткі 12 днів відкрити своє серце Богові.
У Центрі культури і дозвілля “Лис Микита” нашого Університету 11 лютого брати-монахи Василіанської семінарії, що в Брюховичах, презентували різдвяну виставу “Оскар і рожева пані” за мотивами однойменної повісті Е.-Е. Шмітта. Цю маленьку історію від одного з найпопулярніших сучасних французьких письменників перекладено багатьма мовами світу, а її театральна постановка вже декілька років не сходить зі сцен найвідоміших театрів.
У виставі – двоє персонажів: хворий на рак 10-річний хлопчик Оскар та Бабця-Ружа, що навідувала його в лікарні. Історія про хворобу і смерть, про кохання і про Бога. Про життя, коли один день дорівнює десятьом рокам. 14 листів десятирічного хлопчика Оскара. Листів до Бога. Ці листи – частинка думок кожного з нас, які впродовж життя приходять до нас. Думок, що інколи помирають у наших головах, але насправді призначені для народження. Народження Бога в серці. Тому так важливо навчитися писати Богові або просто говорити з Ним (молитися).
Вистава захоплює, адже вдало поєднано трагічне та комічне, що змушує заглибитися у роздуми. Глядачі плакали, сміялися та затамовували подих. Важко передати все, що переживаєш під час перегляду вистави. І чи варто? Адже кожне пережиття – особистісне. Кожного заторкує те, чим він живе. Тож, оскільки побачити ще раз виставу братів-монахів, можливо, зможуть не всі, то прочитати книжку раджу кожному.
От що сказав брат Никифор, який грав роль Оскара: “Ця вистава – для глядачів різного віку. Хоча коли ми її створювали (режисером є Дмитро Бартков, випускник нашого Університету), думали, що вона тільки для молоді. Але в кожної людини вистава заторкує якісь інші, особистісні моменти та спонукає до сліз, сміху, обурення чи застанови. Для мене ця вистава – можливість побачити свої взаємини з Богом. Можливість збагнути, чи є я таким відвертим, як ця дитина, що так просто і доступно спілкується з Богом. Я зрозумів, що мої стосунки з Богом варто поглиблювати”.

Наталя Драган-Іванець