Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Пам’яті професора Володимира Осінчука

21 грудня 2009 минув рік відтоді, як українська фізична культура та спорт зазнали великої втрати. Після важкої хвороби на 65-му році життя помер професор Володимир Григорович Осінчук, який упродовж багатьох років очолював кафедру фізичного виховання та спорту ЛНУ ім. Івана Франка. Саме тут він зарекомендував себе вмілим організатором, талановитим педагогом і досвідченим керівником. За його керівництва кафедра посідала передові позиції з фізкультурно-оздоровчої роботи та спорту серед кафедр ВНЗ Львівщини.
Професор В. Осінчук доклав чимало сил, енергії для підготовки кваліфікованих спортсменів. Команда Університету з міні-футболу, тренером якої був В. Осінчук, у 1994 році виборола звання чемпіона України серед ВНЗ. З 1992–1993 років команда – неодноразовий чемпіон і призер міжнародних змагань з футболу і міні-футболу, переможець Міжнародного футбольного турніру серед команд університетів Європи м. Енсхеде (Нідерланди), м. Франкфурт-на-Майні, м. Костер-Занде (Нідерланди) та м. Нім (Франція). У 2001 році за успішні виступи на престижних міжнародних турнірах (наказ № 3701 від 16.01.2002 р. Державного комітету молодіжної політики спорту і туризму України) дванадцятьом гравцям команди ФК “Україна” надано звання “Майстер спорту України міжнародного класу”.
В. Осінчук – автор понад 100 наукових і науково-методичних робіт та базових програм для студентів вищих навчальних закладів
ІІІ–ІV рівнів акредитації, комплексної програми розвитку фізичної культури та спорту в системі освіти Львівщини. За успіхи в педагогічній роботі його нагородили знаком “Відмінник освіти України”.
Колеги не забувають справи В. Осінчука. Рішенням кафедри на базі спортивного комплексу ЛНУ ім. Івана Франка щорічно відбуватиметься турнір його імені з міні-футболу серед професорсько-викладацького складу, в якому братимуть участь команди ВНЗ Львівщини.
20 січня 2010 р., за сприяння профспілкового комітету викладачів і співробітників ЛНУ ім. Івана Франка, проведено перший турнір з міні-футболу пам’яті професора В. Осінчука. Символічно те, що на урочистому відкритті турніру прапор України, під звуки гімну України, підняв син Володимира Григоровича Осінчука – Володимир Осінчук, викладач НУ “Львівська політехніка”.
Змагання з міні-футболу відбувалися два дні. У турнірі взяли участь шість команд ВНЗ Львівщини. 1-е місце посіла команда НУ “Львівська політехніка”, 2-ге – команда ЛНУ ім. Івана Франка, 3-тє – команда Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З. Гжицького. Учасників турніру нагородили медалями і перехідним кубком. Головний тренер М. Цибульський так висловився з нагоди проведення турніру: “Думаю, справа, якій Володимир Григорович присвятив своє життя, житиме”.

Віра Франкович