Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Підсумки Універсіади Львівщини – 2009

Результати виступів збірних Університету.

Закінчилася щорічна Універсіада серед вищих навчальних закладів Львівщини. Змагання відбувалися з 32 видів спорту. У загальнокомандний залік ВНЗ, згідно з положенням, зараховували 18 найкращих результатів. Наш Університет уже кілька років поспіль посідає четверту сходинку. Чи високим є таке досягнення, ми запитали у голови Спортивного клубу Університету, майстра спорту міжнародного класу, заслуженого тренера України Юрія Яремчука.

“Як кажуть уже давно, “стабільність – ознака майстерності”, тому те, що ми четверті, тішить, але, знаючи всіх тренерів, які впродовж року працюють над поліпшенням рівня майстерності своїх вихованців, знаючи багатьох спортсменів, які захищали честь Франкового університету, переконаний, що ми заслуговуємо на вищі результати. До речі, 2005 року ми були третіми. І, за нашими підрахунками, у 2009-му за всіма показниками також виходили на третє місце, але через епідемію грипу й оголошений з цього приводу карантин не добрали дуже важливих очок для поліпшення загальнокомандного заліку.
Наші найближчі суперники, Національний медичний університет імені Данила Галицького, переміг нас лише на 191 очко. З 18 найкращих результатів нашого Університету ми переважаємо НМУ у 15 видах спорту, а НМУ серед своїх 18-ти має перевагу тільки в семи видах. Наш Університет завоював 5 перших, 6 других та 7 третіх місць, тоді як НМУ, відповідно, 3 перші, 2 другі та 3 треті. Це нонсенс, що з такими показниками ми – на четвертому місці. Проблема в таблиці нарахування очок, на яку ми, на жаль, жодного впливу не маємо. І не менш важливий аргумент: головні судді або секретарі змагань інколи свідомо порушують затверджені положення й усі моральні норми чесної боротьби, дописуючи неіснуючих учасників і т.п. або здають звіти з неправдивими кінцевими результатами, абсолютно нічим це не аргументуючи. Ми неодноразово в цьому пересвідчувалися й зверталися з апеляціями та протестами. Та щось довести керівникам змагань Універсіади надзвичайно важко, і це найболючіша тема. Особливо образливо нашим спортсменам, які все це бачать. Та я переконаний, якщо кожен викладатиметься на всі сто, від тренера (представника) і до найслабшого учасника команди, ми твердо і постійно будемо у трійці”.
Кілька років поспіль на Універсіадах перемагають спортсмени з дзюдо, самбо – тренер А. Туваков; шахів – тренер С. Попович; жіночого баскетболу – тренер О. Сісін; карате-до – тренер Ю. Яремчук. Призові місця виборюють у бадмінтоні, баскетболі (чол.), гандболі (жін.), волейболі (жін.), армрестлінгу, пауерліфтингу, настільному тенісі, плаванні.
У Спартакіаді Університету 2009–2010 н.р., за результатами змагань з 5 видів спорту, лідерство в першій підгрупі (підгрупи розподілено за кількістю студентів на факультетах) захопив юридичний факультет. Наздоганяють його економічний і географічний факультети. У другій підгрупі попереду – правничий коледж. Не відступають фізичний та геологічний факультети. Змагання з 10 видів спорту, які ще попереду, безперечно, усе можуть змінити, тому нетерпляче очікуємо цікавих змагань, а також заслужених перемог.
Окрім змагань Універсіади Львівщини та студентського фестивалю, спортсмени Університету брали участь у 24-х турнірах різних рівнів. Найкращою на обласному чемпіонаті стала збірна Університету з туризму, а студенти Антон Хархаліс (4 курс хімічного факультету) та Галина Плечій (2 курс географічний факультет) на Чемпіонаті України з гірського туризму посіли 2 загальнокомандне місце. Вдало почали виступи наші кікбоксери, завоювавши на обласному чемпіонаті 7 призових місць; перемогли Вадим Басараба (1 курс юридичного факультету); Андрій Довгий (1 курс факультету прикладної математики); Вадим Долодський (4 курс історичного факультету). Дві бронзові нагороди виборола Наталя Повалій, студентка 5 курсу географічного факультету, на змаганнях Чемпіонату України зі спортивного орієнтування на лижах. На Кубку України з карате-до Степан Славіогло (3 курс економічного факультету) завоював бронзову нагороду, Анна Хомик (3 курс факультету іноземних мов) – золоту та бронзову нагороди. На п’яти міжнародних турнірах з карате-до наші студенти завоювали: 15 перших; 3 другі та 7 третіх місць. Найкращими були: Станіслав Горуна (4 курс юридичного факультету), Ярослав Горуна, Богдан Голубко, Ростислав Тарасенко (економічний факультет), Наталя Бойко (4 курс юридичного факультету).
Найкраще досягнення серед самбістів – бронзова медаль на Чемпіонаті світу серед юніорів, яку виборола Дарія Саврась, студентка 2 курсу механіко-математичного факультету. Срібло і бронзу взяли на Чемпіонаті України з самбо студенти Георгій Мелєметьєв (2 курс геологічного факультету) і Дарія Саврась. Студент економічного факультету Юрій Лобась та студент історичного факультету Юрій Підківка вибороли бронзу на Кубку України з самбо. Дебютний виступ наших студентів на Кубку України з сумо приніс загальнокомандне 1 місце.
Восени відбувалися традиційні змагання з міні-футболу до Дня УПА. Проводили товариські зустрічі між збірними викладачів природничих і гуманітарних дисциплін, у яких перемогу святкували природничі науки. У зустрічі між збірними випускників ЛНУ ім. Івана Франка та теперішньою збірною викладачів перемогу здобули наші викладачі. У протиборстві з жіночого міні-футболу викладачі здолали студентів. У змаганнях з міні-футболу серед професорсько-викладацького складу з нагоди Дня Святого Миколая взяли участь 9 факультетів. Уже вкотре перемогли викладачі механіко-математичного факультету, другі та треті, відповідно, біологічний і географічний факультети.
Гідно виглядали на змаганнях усіх рівнів і викладачі кафедри фізичного виховання і спорту. У двох змаганнях за Кубок співдружності націй зі змішаних боїв та в Кубку України з сумо перемогу святкував наш викладач І. Кукурудзяк.
Бронзу на Чемпіонаті України зі спортивного орієнтування завоювала викладач Лідія Фолизюк. Четвертий на Чемпіонаті світу з карате-до в Афінах – старший викладач Юрій Яремчук. На Всеукраїнських іграх ветеранів з волейболу друге місце посів старший викладач В. Стрельченко. Найбільше нагород вибороли наші ветерани-плавці: завідувач кафедри доцент Р. Сіренко та старший викладач Т. Козакова. Тетяна Козакова на ІІІ Всеукраїнських іграх серед ветеранів спорту посіла 2 та 3 місця, на змаганнях Гран-прі Будапешта – два перші і одне друге, а Романа Романівна була другою на одній дистанції й випередила усіх ще на п’яти. Вітаємо всіх і пишаємося вашими здобутками.

Наш кор.