Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Фонди Наукової бібліотеки поповнилися

Обкладинка видання: Galkus J. Lietuvos Vytis (=The Vytis of Lithuania). – Vilnius: Vilniaus dailes akademijos leidykla, 2009

13 січня 2010 року в приміщенні Почесного консульства Литовської Республіки у Львові відповідальний секретар консульства, директор філії Центру студій європейської інтеграції у Львові Беатріче Белявців передала директорові Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка Василю Кметю видання Galkus J. Lietuvos Vytis (=The Vytis of Lithuania). – Vilnius: Vilniaus dailes akademijos leidykla, 2009, підготоване з нагоди святкування тисячоліття від часу першої письмової згадки про Литву (1009 р.).
Щедро ілюстрована книга-альбом (литовською і англійською мовами) розповідає про історію герба Литви – “Погоня (витязь)” (лицар-вершник з оголеною шаблею). Героїку минулого та генезу національної символіки представлено в понад 550 зображеннях герба (витязя) на пам’ятках, що є в приватних колекціях, архівах, музеях і бібліотеках Литви, України, Польщі, Німеччини та інших країн світу. До збірки залучено не лише геральдично вивірені офіційні зображення, а й модифікації, що їх використовували у монументальному живописі, книжкових оздобах, в архітектурі й на грошових знаках. Еволюція зображення й використання гербового символу дає змогу послідовно простежити всі етапи розвитку литовської державності.
Серед представлених у виданні раритетів – “Книга земських та шляхетських гербів” польського золотаря Еразма Каміна, який виконав її 1576 року як дар для Ради міста Познані. У 1905 році рукопис вивезли з Польщі, а згодом, 1926 року, манускрипт знайшов у Лондоні львівський бібліотекар Рудольф Котуля, який придбав гербівник на аукціоні й долучив його до книжкової колекції бібліотеки Львівського університету. Сьогодні це видання є у фонді відділу рукописних, стародрукованих та рідкісних книг ім. Ф. П. Максименка Наукової бібліотеки Львівського національного університеті імені Івана Франка. Із цією пам’яткою литовські вчені мали нагоду ознайомитися під час Міжнародної наукової конференції “Історична спадщина Великого Литовського Князівства в Україні, її дослідження та збереження” (9 жовтня 2008 року), що відбулася за участі Надзвичайного та Повноважного Посла Литовської Республіки в Україні Альгірдаса Кумжі, аташе культури Посольства Литовської Республіки Габрєлє Жайдітє, почесного Генерального консула Литовської Республіки у Львові Віталія Антонова, державного секретаря Міністерства культури Литовської Республіки Діани Пакніте, начальника Відділу державного захисту територій та збереження історично-культурної спадщини Міністерства культури Литовської Республіки Ірми Грігайтєнє, заступника директора Департаменту збереження історично-культурної спадщини Міністерства культури Литовської Республіки Альгімантаса Дегутіса, професора Вільнюського університету Алфредаса Бумблаускаса та доктора історичних наук Генуте Кіркєнє. У читальному залі періодичних видань Наукової бібліотеки Університету відбулося засідання конференції та презентація книжкової виставки “Спадщина Великого Литовського Князівства у фондах Львівського національного університету імені Івана Франка”, де й експонували гербівник Еразма Каміна.

Відділ культурно-просвітницької роботи
Наукової бібліотеки ЛНУ ім. Івана Франка