Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Шевченкіана Євгена Манишина

Тільки справжній митець здатен передати відчуття, домішуючи пекельно-чорних, несподівано-червоних та особливо теплих тонів. Кожна картина – особлива й приваблює своєю оригінальністю, адже має внутрішній голос: веселий чи сумний, відтінки щастя чи розпачу.
У Дзеркальній залі ЛНУ ім. Івана Франка відкрили експозицію Шевченкіани заслуженого художника України Євгена Манишина (1976-2006). Майстер станкового живопису завжди приємно дивував поціновувачів мистецтва портретами, пейзажами, філософськими та історичними картинами. Більшість робіт циклу, присвяченого Тарасові Шевченку, автор подарував Львівському палацу мистецтв. Аби створити свою шевченкіану, Євген Манишин відвідав усі “Шевченкові місця”. Побував у Вільнюсі, Петербурзі, Москві, на Кос-Аралі. За словами директора кімнати-музею ім. Тараса Шевченка Палацу мистецтв Романа Наконечного, у музеї є приблизно 40 робіт митця. На його думку, це справжня епопея.
Звенислава Мамчур, проректор з науково-педагогічної та виховної роботи ЛНУ ім. Івана Франка, зазначила, що знала Євгена Манишина особисто та зберегла про нього найсвітліші спогади. Це була людина, сповнена ідей, бажання творити. Він умів знайти для своїх картин таких персонажів, які, здавалося б, уже давно не існують. Художник усюди шукав сліди справжньої України. Об’їздив шевченківські місця, які тільки можна було відвідати. Автор глибоко розумів поета, усі тонкі струни його душі: біль, тугу за Україною. Кожна робота Євгена Манишина – своєрідна й унікальна. Ця виставка не може повністю розкрити світогляд художника, але вона – своєрідний заклик до студентської спільноти, яку потрібно залучати до мистецтва.

Урочиста атмосфера під час відкриття виставки творів заслуженого художника України Євгена Манишина

Підтримували атмосферу шевченкіани тріо бандуристок третього курсу факультету культури та мистецтва ЛНУ ім. Івана Франка (Віра Флис, Надія Флис, Надія Павлик), які виконали кілька музичних композицій на слова поета.
Виставка триває в приміщенні Дзеркальної зали та чекає відвідувачів!

Марія Бойко,
Студентська інформаційна мережа Університету