Каменяр: Інформаційно-аналітичний часопис Львівського національного університету імені Івана Франка

Щаслива «тринадцятка»…

У Львівському національному університеті імені Івана Франка упродовж трьох тижнів (16 липня – 4 серпня 2018 року) працювала ХІІІ Міжнародна літня школа з української мови і країнознавства. 30 учасників з 11 країн світу мали змогу вивчати українську мову і ближче ознайомитися з історією та культурою України. Цікаво, що цьогорічну Літню школу Львівський університет проводив у партнерстві з Університетом іноземних мов Ханкук (Республіка Корея), Берлінським університетом імені Вільгельма фон Гумбольдта (Німеччина) та Загребським університетом (Хорватія).

Леся Антонів

Координатор Літньої школи, старший викладач кафедри українського прикладного мовознавства Леся Антонів відкриває урочисте засідання в Дзеркальній залі ЛНУ ім. Івана Франка. Фото Олега Вівчарика

«Проведення Міжнародної літньої школи – це особлива подія в житті Університету, – наголосив під час урочистого відкриття Ректор ЛНУ ім. Івана Франка, член-кореспондент НАН України, професор Володимир Мельник. – Досвід попередніх шкіл продемонстрував, що до нас приїжджають щирі друзі, які згодом стають своєрідними послами України у світі. Ваше перебування в нас відбувається в час, коли Україна зіткнулася з російською агресією, і я оцінюю Ваш приїзд до Університету як вияв моральної підтримки України. Окрім того, що Ви здобудете певні знання з історії України, української мови, літератури та культури, для нас також дуже важливо, щоб Ви у живому спілкуванні отримали правдиву інформацію про те, що зараз відбувається на Сході України: що це не громадянська війна, не протистояння частин цілого, а жорстока, цинічна агресія Росії проти України».

Виступає Ректор ЛНУ імені Івана Франка, професор Володимир Мельник

Виступає Ректор ЛНУ імені Івана Франка, професор Володимир Мельник. Фото Олега Вівчарика

Цьогоріч Українознавчу школу, як і багато років поспіль, організовував Центр україністики, яким керує проректор з науково-педагогічної роботи ЛНУ ім. Івана Франка, професор Ярослав Гарасим. Подякувавши учасникам школи за вибір Львівського університету, Ярослав Іванович заінтригував присутніх перспективами справжнього культурного потрясіння внаслідок глибшого пізнання України.

«Ви матимете змогу переконатися, що, попри надзвичайну милозвучність, експресивність, дивовижні виражальні, лексичні та інші засоби, українська мова – це ще й мова великого народу. Ви переконаєтеся, що українці – це не несподівана європейська нація, яка з’явилася наприкінці ХХ століття, а нація зі щонайменше тисячолітньою історією. Адже якраз тисячу років тому Ярослав Мудрий став правителем давньої середньовічної Української держави, увійшовши в історію як один із найзнаменитіших європейських володарів того часу, – зазначив Ярослав Гарасим. – Я не знаю, який був імпульс у кожного з Вас, щоб обрати саме нашу школу, але щиро сподіваюся, що після її завершення це вже буде потреба – відвідувати Львів і продовжувати знайомство з українським народом та його культурою. І навіть якщо Ви зовсім не мали змоги вивчати українську мову дотепер, то після нещодавніх подій Чемпіонату світу з футболу два слова, мабуть, Ви точно знаєте – це «Слава Україні!».

Одна із викладачок Літньої школи поділилася з редакцією «Каменяра» своїми враженнями про цьогорічне навчання.

Ігор Полянський